Puhas toit tuleb puhtast loodusest ja meie loodus on andnud kohalikule toidutööstusele hulganisti inspiratsiooni tervislike ja keemiavabade toodete loomiseks. Eesti toiduainetööstuse lipukiri räägib värskest õhust, puhtast veest ja puhtast toidust, nüüd on see kinnitust leidnud ka hiljutises ELi uuringus.

2017. aastal Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt läbi viidud uuringus võeti vaatluse alla toiduainetes sisalduvad pestitsiidide jäägid ning leiti, et Eesti on Euroopas 2. kohal toiduainete puhtuse osas.

Pestitsiidide jääkide osakaal Eesti toiduainetes on enam kui kaks korda väiksem kui EL-i keskmine (18% vs 42,1%). Ainult Soomel on veel parem seis kui meil.

Puhtad toidud pärinevad puhtast keskkonnast. Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel on Eesti linna õhukvaliteet äärmiselt hea. Üle poole meie territooriumist on kaetud metsadega, millest üle 40% kuulub mahepõllumajandusele. Meie loodus inspireerib meie toidutööstust tootma puhtaid ja kõrge toiteväärtusega tooteid.

Tohutu eelis peitub ka meie kliimas. Enamik taimekahjustajaid ei ela madalamatel temperatuuridel, seega on külm meie parim "pestitsiid". See tähendab, et me ei pea kasutama troopilises kliimas tavalisi taimekaitsevahendeid ja pääseme puhtalt.

Allikas: estonia.ee

Oma Maitse