„Eriti hinnatud on ajalooline jook pärast rikkalikku õhtusööki, sest soodustab seedimist. Traditsiooniliselt serveeritakse Kristallkümlit jalaga pitsist jahutatult,“ ütles Prike Joogiekspert Hannes Aedla.

„Toitudest sobib Kristallkümmel kokku eestlaste jaoks traditsiooniliste külmade kalaroogadega, nagu heeringas ja külmsuitsulõhe,“ soovitas Aedla.

Kristallkümmel on jook, mida sobib juua nii puhtalt kui ka kokteilina. „Olgugi, et Kristallkümli ajalugu ulatub tagasi 11. sajandisse, on see väga populaarne ka tänapäeva kokteilimaailmas, luues täiesti uusi ja suurepäraseid maitsekooslusi,“ sõnas Aedla.

Kristallkümmel on täiuslikult küpse maitsega 45%-lise alkoholisisaldusega jook. See valmib 4-5 nädala jooksul naturaalsest köömnetõmmisest, suhkrusiirupist ja Eesti teraviljapiiritusest. Väärikat likööri tehakse ajalooliselt täpse retsepti alusel ja ainult parimatest kohalikest koostisosadest.

Kristallkümmel valmib käsitööna joogimeistrite põhjaliku meisterlikkuse tulemusena – valmival joogil hoitakse nädalate kaupa silma peal, kõige õigemal hetkel muudetakse joogi temperatuuri ja lisatakse vajalikke koostisosi. Nädalate jooksul kasvavad Kristallkümli pudeli põhja ja seintele kaunid suhkrukristallid, mis annavad tunnistust ainulaadse ja sügavamaitselise likööri valmimisse pühendatud hoolimisest ja tähelepanust.

Köömneleotist hakati Lääne-Euroopa kloostrites valmistama juba 11. sajandil, kuid liköörina sai jook tuntuks viissada aastat hiljem Hollandis. Sealt levis joogi tuntus Saksamaale ning edasi ka kaugemale Euroopasse. Teadaolevalt valmistas Eestis Kristallkümlit esimesena sakslane A.W. Werncke 1870. aastal Viljandis. Populaarse Kristallkümli tootjaid oli Eestis esimese Vabariigi aegadel mitmeid, kuid kaasaegselt tuntud köömnelikööri tootmine sai uue hoo sisse 2001. aastal Tallinnas.