Žüriisse kuulusid rootsi tippkokk Jonas Lundgren, Heidi Park, Anti Le- pik, Inga Paenurm, Tõnis Siigur, Vladis- lav Djatšuk, Rudolf Visnapuu, Andrus Laaniste, Jari Karlsson, Patrice Daniel, Ülle Tamsalu ning aužüriiliikmena Dimitri Demjanov

Dmitri Roozi Bocuse d'Or Eesti finaalis pakutud

Rootsile Bocuse d’Ori lõppvõistluselt hõbemedali koju toonud Jonas Lundgren tõdes, et võistluste tase avaldas muljet. „Märgata on selget arengut. Mulle väga meeldis, kuidas võistlejad olid seekord kasutanud kohalikku toorainet. Võidutöös on Eesti köögi identiteet selgelt tunda,” kommenteerib ta. Lundgren lisas, et praeguse seisuga julgeb ta Eestile edasipääsu Budapesti Euroopa eelvoorust ennustada küll. „Võimalused selleks on väga head,” märgib ta.

Dmitri Rooz võitis võistluse ülekaalukalt. Nii tema liha- kui ka kalaroog osutusid konkurentide omadest paremaks. Parima abikoka tiitli sai samuti Roozi commis Vladislav Borovik.

Dmitri Rooz on tugev ja hästi motiveeritud self-made man, kes liigub visalt oma unistuse täitumise poole.
Dmitri Demjanov

„Dmitri Rooz on tugev ja hästi motiveeritud self-made man, kes liigub visalt oma unistuse täitumise poole,” ütleb Bocuse d’Ori eestvõtja Dmitri Demjanov. „Ta lihvib hoolega oma oskusi ja teadmisi keerulistes gastronoomia maitserägastikes, mida esitab kokkadele selline võistlus nagu Bocuse d’Or,” lisas ta. „Dmitri on hea töö- ja kontsentreerimisvõimega kokk, kes ei viska püssi põõsasse enne, kui asi klaar. Ta on juba korra Euroopa vooru jõudnud, kuid finaali pääsemiseks jäi puudu kaduvväike punktide arv, mis motiveerib teda veel kord üritama.”

„Mul on hea meel ja uhke tunne esindada Eestit Bocuse d’Ori Euroopa eelvoorus,” sõnab Dmitri Rooz pärast võitlust. „Eesti eelvooruks sai tehtud palju tööd ja trenni, aga tegelikult on kõik alles ees. Praegu tegutsen treeninguköögi väljaehitamise ja tooraine otsinguga.”

Bocuse d’Ori Euroopa eelvoorus tuleb kalaroog valmistada beluugast ja liharoog hirvest. „Toorained on väga head ja mulle tuttavad,” rõõmustab Dmitri Rooz. „Õnneks on tooraine ka kättesaadav. Saaremaalt saab hirveliha ja Eestis on kalakasvandus, mis toodab Siberi tuura. Treeninguteks kulub mul plaanitult 90 kg beluugat, 500 g musta kalamarja ja 150 kg hirveliha.”

Saaremaalt saab hirveliha ja Eestis on kalakasvandus, mis toodab Siberi tuura. Treeninguteks kulub mul plaanitult 90 kg beluugat, 500 g musta kalamarja ja 150 kg hirveliha.
Dmitri Rooz

Dmitri Roozil on tugev taustatiim. Treeneriks on restorani Korsaar vanemkokk Pavel Djatckov ja abistavaks noorkokaks Vladislav Buravik, samuti Korsaarist. Dimal on tublid toetajad – tema restoranide (Farm, Korsaar, Rukis ja Beer House), fännide ja perekonna tuge oli tunda ka Eesti eelvoorus.

„Eesti vajab kõrge võitlusvaimuga inimesi ja seda Dmitri Rooz kahtlemata on,” ei väsi Dmitri Demjanov kokkade olümpia kandidaati kiitmast. „Loodan, et EMiks ettevalmistamise ajal leiame parimad lahendused ja teeme parima tulemuse,” lisab ta lõpetuseks.

Dmitri Roozi Bocuse d'Or Eesti finaalis pakutud

* * *

Dmitri Roozi võidutöid kommenteerib Dunkri esindaja Arvo Kask

Dmitri Rooz edestas oma konkurente eeskätt läbimõeldud kompositsiooni ja täiuslikkuseni lihvitud tehnikaga. Nii serveeritud toitude detailidest kui ka kogu pakutava menüüd tutvustava materjali terviklikkusest kumas läbi tugev taustatiim ja eesmärk minna lõpuni välja. Arvestades peakoka Roozi ambitsioo- ne, ei saa see eesmärk olla madalam kui pjedestaalikoht 2017. aastal Lyonis.

Eesti voorus oli Dmitri Roozi suurimaks õnnestumiseks kalaroog. Perfektne küpsusaste, veatu serveering ja maitsebukett, millesse võis armuda. Kõik oli olemas, harmoonias ja kaunilt kujundatud. Kui konkurentide roogades eristusid üksikud huvitavad detailid ja maitsenüansid, siis Dmitri oskas löövatest viisijuppidest komponeerida sümfoonia.

Liharooga etendanud vutt oli esindatud ühtlaselt kõigil viiel võistlejal, kuid jällegi suutis Dmitri olukorra enda kasuks pöörata põnevate lisandite („kivikartuli”) ja mitmekülgse maitsepaleti abil ning see ei jäänud märkamata.

Eesti kokakunst on Budapesti ja Lyoni jõukatsumisteks hästi valmistunud.

Dmitri Rooz tõstmas peakohale Bocuse d'Or Eesti võidukarikat.