Eksperdid palun:

Marta Piigli
Paulig Professional Baltikumi juht

Kas sa tead, kuidas kohv avastati ja mis ajast seda juuakse?

Kohvitaime kodumaa on Etioopia, kus kohvitaim avastati ligikaudu 10. sajandil. Legende kohvi avastamise kohta on mitmeid. Läänemaailmale on tuntuimaks legendiks kitsekarjus Kaldi, kes elas Kaffa piirkonnas Etioopias. Legendi järgi avastas Kaldi kohvi omadused pärast seda kui tema kitsed, olles söönud kohvimarju, muutusid ülienergiliseks, kepslesid ringi ega tahtnud enam öösel magada. Kaldi viinud info omakorda kohalikku kloostrisse, kus munk tegi marjadest joogi, mis hoidis teda pikki palvetunde ärkvel. Algselt kasutati kohvi islamimaades ravimina ja religioossetes rituaalides. Laiem kohvitarbimise kultuur saigi alguse alles 15ndal sajandil Jeemes ja jõudis Euroopasse 17. sajandil. Esimesena alustasid kohviga kauplemist Veneetsia kaupmehed, kes hakkasid toorkohvi laevaga Mocha sadamast edasi toimetama. Itaaliast eksporditi kohvi ka mujale Euroopasse: esimesena võeti kohv omaks Marseilles’is, Amsterdamis ja Londonis.

Mis rahvus joob maailmas enim ja milline vähim kohvi?

Kõige enam joovad maailmas kohvi soomlased ja seda lausa 12,2 kg inimese kohta. Üks kõige vähem kohvi tarbivaid riike on Paapua Uus Guinea, kus inimese kohta juuakse vaid 0,02 kg kohvi. Võrdlusena juuakse Eestis 5,3 kg kohvi inimese kohta aastas, mis paigutab meid esikümnesse. Kohvi kodumaal Etioopias aga juuakse näiteks 2,26 kg kohvi inimese kohta.

Miks eelistada kohvi hommikuti ja virgutajana?

Kohvijoomisele ei ole otseseid ajalisi piiranguid ja nautida võib seda nii hommikul, lõunal, päeval kui ka õhtul. Kohvi mõju närvisüsteemile on küllaltki lühiajaline ja ei kesta keskmisel inimesel üle tunni. Kohvijoomine on pigem rituaal ja elamus ning hommikune kohvinautimine annab päevale esmalt just emotsionaalse laengu. Madala vererõhuga inimestel, nagu ka minul endal, aitab kohv hommikuti ka kesknärvisüsteemi ergutada ja päevale erksamalt vastu astuda.

Millist kohvisorti ja millise maa kohvi tasuks eelistada?

Kui kohvijoomise tähtsaim eesmärk on ergutus, siis tasub juua kõrge kofeiinisisaldusega kohvi ja kõrgeim on kofeiinisisaldus just robusta kohvisordil. Lemmikkohvide leidmiseks soovitan aga kindlasti proovida ja katsetada mitmeid erinevaid kohvisegusid, erinevate riikide ja piirkondade kohvisid ja miks mitte ka ühe kohviistanduse kohvi erinevaid aastakäike. Samuti annavad maitsele erinevuse röstimisaste ja ka erinevad valmistusmeetodid. Kohvisordist, -segust ja päritolumaast ehk olulisemgi ongi just õige valmistusviis.

Kohvisordi valikul on toidugurmaanidel kindlasti soov leida toidu kõrvale sobiv kohv nii nagu veingi. Selleks annavad võimalust erinevate kohviriikide põhilised maitsenüansid. Nii näiteks sobib pähkline Mehhiko hästi sealiharoogadele ja kooreste ning karamelliste magustoitude kõrvale, mustsõstrane Keenia kohv aga näiteks veiseliha ja magustoidust panna cotta kõrvale.

Millistel tingimustel ei tasu kohvi juua - nii tervislikel kui ka kohvi kvaliteedi mõttes?

Viimaste aastate jooksul on avaldatud palju häid uudiseid, mida toetab hulk teadusuuringuid, mis kinnitavad, et mõõdukas kohvitarbimine (3–5 tassi päevas) kuulub tasakaalustatud toitumise ja tervisliku elu juurde ning seostub paljude meelepäraste füsioloogiliste mõjudega. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas 2015. aasta kevadel kofeiinitarbimist puudutava ohutushinnangu. Selle kohaselt ei ohusta 400 mg päevane ja 200 mg ühekordne kofeiinikogus inimeste tervist.

Milliste toitudega kohv sobib? Milliste toitudega kohv ei sobi?

Vürtsikate toitudega kohv väga kokku ei sobi, kuna vürtsid uinutavad keelel asuvaid maitsenäsasid ja seega võib suur osa naudingust jääda saamata. Muul juhul sobib aga kohv pea kõikide toitudega kokku ja olenevalt maitsepaaridest soovitan vastavalt toidule valida ka sobiva maitseprofiiliga kohvi. Näiteks Brasiilia tummine šokolaadisus sobib hästi dessertide ja leivaroogadega, Indoneesia siirupine ja mustikane maitse sobib hästi ka marineeritud grill-lihade juurde.

Kas kohv tekitab sõltuvust? Kas selle vastu on vaja võidelda?

3-5 tassi päevas mõõdukat kohvitarbimist sõltuvuse pärast muretsema ei pane. Pigem ajendab kohvijoomist soov emotsionaalse naudingutunde järele, mida kohvijoomisega seostame. Kui aga kohvi sisse panna palju suhkrut või siirupit, siis võib inimesel tekkida soov uue doosi magusa järele, kui veresuhkru tase mõne aja möödudes järsult langeb.

Mismoodi peaks kohvi jooma?

Kohvi võib juua kuumalt ja külmalt, külmpruulitud kohvikokteilidena või piimaste kohvijookidena, mõnuledes või teel olles - oluline on kohvi nautida. Mõtle, millal sa viimati kohvi tõeliselt nautisid…. usun, et paljudel meist seostub naudinguga kohvimaitse kõrval vähemalt samatähtsana olustik ja meeleolu.

Öelge ausalt ja põhjendatult: kohv või tee?

Minu jaoks eelkõige kohv. Peamiselt seetõttu, et mulle väga maitseb kohv ja kohvi maitsepalett pakub nii tohutult avastusrõõmu erinevatest kohvisortidest, piirkondadest, valmistusmeetoditest ja nüanssidest sõltuvalt. Lisarõõmu pakub võimalus kohvi röstimisega ise luua maitsekunsti. Teelehed saavad valmisproduktiks juba istanduses, samas kui kohvist tõelise kohvi kujundab röstmeister alles röstikojas. Teemaailm on aga samaväärselt põnev ja maitsenüansirohke.

* * *

Mahesh P. Ramnani
Cha teebrändi looja

Kas sa tead, kuidas tee avastati ja mis ajast seda juuakse? Mis rahvus joob maailmas enim ja kes vähim teed?

Tee avastamise ajaks arvatakse üldiselt 2737 enne Kristust ning selle kohta on palju legende.
Ühe legendi kohaselt avastas tee kui joogi Hiina imperaator, kes puu all mediteeris ja janu kustutamiseks vett keetis. Tema veepotti langes kolm lehekest ning vett maitstes tõdes ta, et tegemist on harukordse taevaliku kingitusega. Arvatakse, et suurimad teejoojad on türklased, venelased ning kindlasti iirlased ja inglased. Väidetavalt joovad kõige vähem teed ameeriklased, mehhiklased, brasiillased.

Miks eelistada teed hommikuti näiteks kohvile või külmale duššile?

Tass teed hommikul on kui soe kallistus, mis hellitab meeli ja keha ning äratab hommikul hea ja sooja tundega.

Milist teesorti ja millise maa teed tasuks eelistada?

Igal päritolumaal on oma isikupäraga Camelia Sinenis teetaimed, spetsiifilised tee kasvukohad ning teeliigid ja tee käitlemise viisid. India, Hiina ja Jaapani teed, neil kõigil on oma eripära ning lummav iseloom, mille avastamiseks tuleb lihtsalt leida usaldusväärne teekaupleja, kelle abil erinevaid teesorte proovida ning siis juba ise maitse meeldivuse üle otsutada.

Millistel tingimustel ei tasu teed juua - nii tervislikel kui ka tee kvaliteedi mõttes?

Ma arvan, et teed ei tohiks juua siis kui sa tee vastu allergiline oled. Kvaliteet on üks väga oluline osa teest. Kui me räägime teest, siis me räägime teepõõsa (Camellia sinensis) töödeldud lehest, mitte kuivatatud taimedest, lilledest või puuviljadest. Samuti on oluline tee ettevalmistamine, sest see määrab joogi kvaliteedi.

Milliste toitudega tee sobib? Milliste toitudega tee ei sobi?

Teed saab juua kuumana, külmana, teha frappe'sid või kokteile. Tee annab lõputult variante erinevate jookide valmistamiseks, mille saab sobitada erinevate toitudega. Polegi vist ühtegi rooga, mille kõrvale tee ei passiks. Paremini istuvad teed aga loomulikult Aasia- ja Indiapäraste vürtsikamate roogade kõrvale.

Kas tee tekitab sõltuvust? Kas selle vastu on vaja võidelda?

Tees leidub kofeiini ja muid ühendeid, mis on enamasti sõltuvust tekitav. See sõltuvus on aga pigem selline, mille vastu pole vaja võidelda.

Mismoodi peaks teed jooma? Suhkruga? Piimaga? Mida arvata jääteest?

Teed võiks juua võimalikult naturaalsel kujul. Suhkruga ei tasu liialdada. Pigem kasutada tee maitsestamiseks mett. On teesid, mida juuakse piimaga. Näiteks ka meie toote valikus olev Masala Chai – must tee vürtsidega. Jäätee on väga hea alternatiiv kuumale joogile, eriti suvel - värskendav ja maitserikas.

Öelge nüüd ausalt ja põhjendatult: kohv või tee?

Kindlasti tee. Tee on kerge jook, mis pakub erinevaid maitseelamusi. Nagu Cha teebrändi tunnuslausegi ütleb - Tea for All - ehk siis tee sobib kõigile. Tee on nagu hea sõber. Soe ja kosutav.