See on retsept, mida kantakse uhkusega südames ja antakse peres edasi, sest selles retseptis on palju rohkem kui vaid koostisained — selles on sinu pereliini ürgset tarkust, loomulikku olekut, see on side esivanematega. Mis on siis kõige tähtsam retsept?

Eks ikka vanaema pannkoogid! See, et ainsaid pannkooke oskab teha vanaema, on kõigile selge. Ja kõigile on selge ka see, et ainsate õigete pannkookide autor on just tema vanaema — ärme hakka sellistel teemadel üldse vaidlema, sest mõni asi on püha! Minu vanaema on kõige ehtsamat sorti kange mulk. Kes siis, kui ta aktiivset elu elas, kamandas elu, udjas laisku ja armastas lapsi. Nüüd ta armastab vaid lapsi, sest udjamiseks on ta juba vana — 92-aastane. Mul kui tema esimesel lapselapsel õnnestus veeta tema juures maal kõige pikemat aega ja ma nägin pealt igasugu ägedaid töövõtteid (peale selle, kuidas laisale üle turja anda), õppides ära nii mõnegi asja, mis mulle hiljem elus on kasuks tulnud. Kas või selle, et kui mikserit pole, kuidas siis vahustada. Mul on siiamaani meeles see imestus, mis mind valdas, kui vanaema võttis oma savikausi ja kahvli ning pani kordagi peatumata lõpuni välja — senikaua kui munavalgevaht oli ilus kõva. Nagu ikka, on vanaema retseptid sellised, kus pead võtma törtsu seda, sortsu toda, silma järgi midagi kolmandat. Samas pannkookide puhul ei saa lihtsalt asjad lörri minna, sest selle eest hoolitses ju vanaema ise — ta ei käsi sul törtsu asemel võtta kamalutäit, nii et siingi jälgi retsepti ja saab nii ka! Pannkooke söö moosiga, suhkruga, meega, hapukoorega, kuidas soovid! Ja näppude vahelt.

Minu vanaema pannkoogid

2 muna
kaks kuhjaga supilusikatäit suhkrut
kaks kruusitäit keefirit või hapupiima
törts soola
jahu (nõnda palju, et oleks juba veidi paks tunne segada)
1 tl soodat
praadimiseks toiduõli

1. Pane munakollased ühte kaussi ja -valged teise.

2. Kollased vahusta kergelt suhkruga, kalla juurde keefir, sool, jahu-sooda segu ja sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks (selliseks, et kui peaksid kausi koos vahuga tõstma tagurpidi omale pea kohale, siis kausi sisu pähe ei kuku).

3. Sega munavalgevaht nüüd ettevaatlikult ülejäänud taignasse. Lase tainalt veerand tundi seista ja alusta kookide tegu. Pann peab olema tuline ja õli selle peal küpsetamisvalmis, siis saad ka pannkookidele mõnusad krõbedad servad.

Head isu soovib vanaema Hilja!

Oma Maitse