1 kana
100 g taluvõid
400 g Kreeka jogurtit
400 ml 35% rõõska koort
värsket koriandrit
soola, musta pipart
köömneid

Tükelda kana ja pruunista võis. Lisa sool, pipar ja köömned ning kalla pannile natuke vett, et kanatükid koos maitseainetega veidi podiseda saaksid. Lisa koor ja lase kastmel paksemaks keeda.
Kui kana on mõnusalt pehme, keera pliidil tuli väiksemaks ja lisa jogurt. Lase kaste veel korra keema ja lisa kõige lõpus hakitud koriander. Kõrvale serveeri ahjujuurikaid – mida värvilisemad, seda parem!

Tervislik koorene kanapasta

300 g täisterapastat
500 g broilerifileed
400 ml 10% kohvikoort
purk purustatud tomateid omas mahlas
160 g värsket või külmutatud paprikat
väiksem sibul
2 küüslauguküünt
praadimiseks oliiviõli
soola, musta pipart
peotäis värsket basiilikut

Pane täisterapasta soolaga maitsestatud vette keema. Samal ajal koori ja tükelda sibul, küüslauk ning paprika. Prae pannil või paksu põhjaga potis kana, lisa sellele paprikasegu ja sibul, lõpuks lisa ka purustatud küüslauk. Sega eraldi kausis kokku kohvikoor ja tomatikaste ning lisa siis kana ja paprika segule.
Maitsesta kaste soola, pipraga. Kui pasta on keenud, nõruta see, lisa kastmele ja sega läbi. Serveeri hakitud värske basiilikuga.

Rikkaliku täidisega kapsarullid

1 valge peakapsas
1,5 dl keetmata odrakruupe
1 sibul
1 varsseller
2 sl päevalilleõli
600 g kodust hakkliha
80 g päevalilleseemneid
2 dl hapukoort
küüslauku (soovi korral)
peterselli
10 kirsstomatit
soola ja musta pipart

Eemalda kapsalt lehed ning keeda need soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Nõruta ja jäta ootele. Võid sisemised lehed hakkida peeneks ning lisada täidisele.
Keeda kruupe soolaga maitsestatud vees 20 minutit, seejärel nõruta ja jäta ootele. Pruunista pannil mõõdukas kuumuses seemned jumekamaks, jäta ootele.
Seejärel kuumuta peeneks hakitud mugulsibul ja seller (soovi korral ka peeneks hakitud kapsas) õlis sobivalt pehmeks. Tõsta kuumust ning lisa hakkliha. Maitsesta soola ja pipraga ning kui liha on sobivalt küps, lisa kruubid ja päevalilleseemned. Kontrolli maitset, eemalda pann tulelt ning lisa nii palju hapukoort, et saaksid sobivalt kreemja koostise. Soovi korral lisa peeneks hakitud küüslauku ja peterselli.
Täida kapsalehed seguga, keera tihedasti rulli ning aseta ahjuvormi vaheldumisi kirsstomatitega. Pintselda pind õliga või aseta peale võitükid. Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit ehk kuni kapsarullide pind on saanud jume. Serveeri rulle näiteks koheva kartulipüreega.
NB! Sellest kogusest valmib 10-12 tk.

Hakkliha-kartulivorm

800 g keedetud kartulit
400 g hakkliha
1 sibul
1 porgand
3 tomatit
100 g seeni
3 dl 10% rõõska koort
2 muna
100 g riivjuustu
soola
basiilikut
jahvatatud valget pipart

Puhasta porgand ja koori mugulsibul, lõika mõlemad õhukesteks ratasteks. Viiluta seened.
Kuumuta hakkliha pannil, lisa porgandirattad, mugulsibul ja seened. Kuumuta kergelt ja maitsesta.
Määri ahjuvorm rasvainega. Viilusta keedetud kartul ja lao vormi. Tõsta eelnevalt kuumutatud hakkliha-köögivilja segu keedetud kartulile, jaota ühtlaseks.
Viilusta tomat ratasteks ning aseta viilud hakklihale.
Klopi muna lahti, lisa rõõsk koor ning maitsesta soolaga ning vala saadud segu ühtlaselt vormi.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 200° C juures. Enne lõplikku valmimist raputa peale riivitud juust ning küpseta ahjus, kuni juust on kuldne.

Juurviljasupp

3 keskmist porgandit
1 väike kaalikas
200 g kõrvitsat
0,5 juursellerit
2 loorberilehte
20 pipratera
3 küüslauguküünt
1 keskmine porru
1 varssellerivars
0,5 keskmist kapsapead
veerand keskmisest lillkapsast
peotäis suhkruhernekaunu
2 keskmist sibulat
2 õhukese nahaga tugevamat tomatit
maitserohelist
oliiviõli

Lase suuremas kastrulis vesi keema, lisa suuremateks kuubikuteks lõigatud kaalikad, porgandid, juurseller ja kõrvits. Pane loorber, küüslauk ja pipar marlikotikese sees supi sisse keema. Kui juurikad on 3-4 minutit keenud, lisa ülejäänud köögiviljad.
Enne supi serveerimist lisa neljaks lõigatud nahata tomatid. Supp peab olema parajalt paks, juurviljad ei tohi olla väga pehmed.
Vala supp taldrikusse ning raputa peale ohtralt rohelist sibulat ja tilli ning lisa 1 sl mahedamat oliiviõli. Kõrvale paku röstitud saia.

Soojad võileivad

saia, leiba või sepikut
määrimiseks võid
sinki, keedetud või grillitud kanaliha
tomatit või 0,5 karpi konservananassi
majoneesi
juustu
maitserohelist

Määri sai, leib või sepik võiga. Aseta peale sink või kanatükid. Vastavalt soovile lisa tomatit või ananassitükke. Kata õrnalt majoneesikihiga. Puista soovi korral üle maitserohelisega ning lisa kõige lõpuks juustuviil.
Küpseta 200-kraadises ahjus kümmekond minutit. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Juustupirukas

200 g hapukoort
200 g sulatatud margariini
2 kl jahu

TÄIDIS:
400 g riivitud juustu
3 muna

Valmista toasoojast margariinist, hapukoorest ning jahust tainas, jaga kaheks. Rulli kahe kihi vahele juustusegu. Küpseta plaadipirukana 220-kraadises ahjus küpseks. Söö soojalt.

Suhkruta õunakook

1 muna
200 g margariini
0,5 kl külma vett
0,5 tl äädikat
0,5 tl soodat
4 kl (500 g) jahu
veidi soola
õunalõike
vähese suhkruga segatud kaneeli

Sega kõik ained, hoia tund aega külmas. Rulli 2/3 tainast põhjaks, tõsta vahele õunad ja kaneeli-suhkrusegu. Ülejäänud kolmandik rulli katteks. Määri kook munaga ja küpseta 220-kraadises ahjus küpseks.

Saiavorm

300 g poolkuivanud saia, saiakesi või kringlit
2 dl röstitud ja hakitud sarapuupähkleid
5 dl piima
2 dl vahukoort
4 muna
1 dl suhkrut + 1 sl peale raputamiseks
1 tl kaneeli
1 tl vanillsuhkrut
0,5 tl soola
määrimiseks võid

Lõika sai kuubikuteks ja lao võitatud ahjuvormi. Raputa peale pähklid. Sega omavahel piim, koor, munad, suhkur, kaneel, vanillsuhkur ja sool. Vala segu ühtlase kihina saiakuubikutele ja lase 15–30 minutit maitsestuda. Raputa peale suhkrut.
Küpseta 180-kraadises ahjus veevannis 50 minutit. Kui vorm kipub küpsemise ajal liigselt pruunistuma, kata pealt küpsetuspaberi või fooliumiga.