06.10.2016, 13:25
6 viisi, kuidas hoida toidupoes raha kokku ja hoiduda toidu raiskamisest
Rikkaks ei saada kunagi vaid palju teenides, konks on hoopis kokkuhoius. Toiduainete puhul tuleb kokkuhoid aga sellest, kui kasutatakse alati ära maksimumina kogu juurikas, liha või vili. Pakume välja 6 viisi, kuidas hoida toidupoes raha kokku ja hoiduda toidu raiskamisest.
FOTO:
- Osta alati suuri koguseid ja säilita: Räägime siin peamiselt kuivainetest, mis säilivad hermeetilistes anumates kvaliteeti kaotamata pikalt. Loomulikult on võimalik keldris säilitada ka enamusi juur- ja puuvilju. Appi tuleks võtta ka sügavkülmikud või külmakirstud, et saaks panna hoiule ka liha. Samuti võib erinevaid valmistoite sügavkülmutada
- Osta alati hooajalisi kaupu: Hooajalisust saab Eesti kliimatingimustes kasutada ära muidugi vaid 4-5 kuul aastast, kuid seda enam tuleks süüa tomatit, siis kui on tomatihooaeg, seeni siis kui on seeneaeg ja nii edasi. Hooajaline kaup on tavaliselt odavam ning ka oma maitse- ja kvaliteeditipul.
- Kasuta toidu säilitamiseks liiva ja paberkotte: Üllataval kombel säilivad juurviljad kõige paremini, kui need kaevata kuiva liiva sisse. Ideaalne oleks, kui toas oleks kast liivaga, samuti sobib kuiv laste liivakast. Kui liiva või selle kodus hoidmiseks vajalikku kasti pole kuskilt võtta, sobib samamoodi juurikate säilitamiseks ka tavaline paberkott. Need kaks vahendit säilitavad viljade värskuse, mahlasuse ja hoiavad eemale hallituse.
- Kasuta toidu hoidmiseks klaaspurke: Klaaspurgid on head kuna ei anna toidule lisamaitset ega jää hiljem lõhnama sealt võtud toidu järgi. Klaaspurki on ka hea tööle toiduga kaasa võtta, klaaspurgid on taaskasutatavad ning on alati ka mikrolaine ahjus kasutatavad.
- Sügavkülmuta nii liha kui puuvilju: Sügavkülm on toiduainetööstuses ja ka kodumajapidamistes üks suurimaid innovatsioone viimase 100 aasta jooksul ning pakub piiramatult võimalusi toidu säilitamiseks. Loomulikult ei ole sügavkülmutamine mingil juhul ühelegi toidule ideaalne, kuid senileiutatust kõige vähem kvaliteeti langetav säilitusviis. Säilita sügavkülmas nii liha, juurvilju, marju kui ka juba valmis tehtud toitu. Kirjutage aga igale pakile peale millega on tegu, millal on külmutatud ja valmistoidu puhul ka see, millal toit valmistati.
- Kasvata ise oma toitu: Lihtne viis lihtsamate toorainete saamiseks. Lihtsaim viis on kasvatada ise ürte - basiilikut, tilli, rosmariini, sibulat, salveid ja nii edasi. Teiseks saab kasvatada ka minirohelisi ehk salateid, kressi ja nii edasi. Ka tomat ja kurk kasvavad toas kenasti, kuid nende saagis on väike selle tüli juures, mida kasvatamine nõuab. Samas tasub alati osta poest ürte potis, kuna neid annab ümber istutada ja edasi kasvatada. Alati tasuks ka salateid osta koos juurtega - salat kasvab vees ja valguses edasi.