Daamid ja härrad, teie ees on Pekingi kõige loomingulisemad restoranid:


House of Poo Poo (便便满屋)
Teema: täpselt see, mida nimest järeldada võib.

House of Poo Poo ehk maakeeli Kaka-kaka maja on ilmselt üks kõige kummalisemaid restorane terves maailmas. Tualetiteemaline restoran pakub istmeks portselanist tualetipotte ning ka nõud on sama vitsaga löödud. Õnneks on stiil piisavalt lapsemeelne, särtsakas ja värvikirev, et mitte söögiisule halvasti mõjuda. Restoran on täis naerukihistavaid kliente, kes kallistavad ja pildistavad ringi keksivat junnikujulist maskotti.

House of Poo Poo on koht, mida tasub külastada sõpradega, kellel jagub piisavalt huumorimeelt, et miniatuursest tualetipotist suppi süüa. Ambitsioonikast teemast hoolimata on söögid paraku keskpärased.

Number 8 School Hotpot (八号学苑)
Teema: 1980ndate klassiruum

Restorani pääseb sisse vaid isikut tõendava dokumendi alusel, sest seal lubatakse einestada vaid neil, kes on sündinud 1980ndatel. Sisekujundus meenutab 80ndatest pärit Hiina algkooli. Seinal ripuvad pildid Marxist ja Leninist, kes näivad valvsalt „koolilaste“ igat suutäit jälgivat. Kentsakast teematikast hoolimata on restoran ülipopulaarne ning sinna pääsemiseks tuleks juba päev varem endale laud reserveerida.

Mei Mansion (梅府家宴)
Teema: Pekingi ooperi staar Mei Lanfang.

Mei Lanfang on üks kuulsamaid kaasaegse Pekingi ooperi tähti. Mees oli tuntud ka suure gurmaanina, kes jumaldas ja austas eelkõige lihtsaid maitseid, kvaliteetseid koostisaineid ning maitseaineid. Toidulembelise laulja auks loodud restorani peab tema poeg. Kogu asutus on ehitud Mei kostüümide ja vanade fotodega. Roogi valmistab aga Mei isikliku koka järeltulija, kes kasutab vaid tähe lemmiksöökide retsepte. Menüüd restoranis pole, kokk serveerib seda, mis parasjagu turul saadaval on.

Mei restorani ei tasu niisama sisse tormata. Helista päev varem ja reserveeri endale koht ooperietendusele, mida võib imetleda õhtusöögi ajal. Samuti tasub öelda, et soovid giidi, kes sind mahukas restoranis olevate ruumide ja neis peituvate aaretega tuttavaks teeks.

Heroic Mountain (英雄山庄)
Teema: Wuxia kirjandus.

Wuxia ehk võitluskunstide kangelaste tegudest pajatav kirjandusvool on Hiinas populaarne ja sestap pole ka ime, et olemas on isegi selleteemaline restoran. Heroic Mountain (tõlkes kangelaslik mägi) näeb välja nagu koht, kus kung fu kangelased võiksid rahus õlut rüübata. Wuxia hõngu aitavad lisada restorani töötajad, kes on kõik riietatud traditsioonilistesse kung fu rõivastesse.

Kuuekäiguline menüü on inspireeritud viljaka wuxia kirjaniku Jin Yongi loomingust. Söögid on lihtsad, kuid toitvad ning kung fu maigulised.

The East is Red (红色经典主题餐厅)
Teema: revolutsiooniaegne Hiina.

Tegu on teatrirestoraniga, kus toimub kaks korda päevas võimas šõu. Lavale ilmuvad jalgu trampivad, relvi loopivad ja kommunistlikke laulukesi lõõritavad esinejad, kellele võib kaasa elada, lehvitades laual olevaid punalippe.

Sisekujundus teeks südame härdaks igal kommunistlikul suurkujul. Läbiv värv on punane ning seinu katvatelt maalingutelt ja piltidelt vaatavad vastu rõõsapõsksed talupojad ning kommunismi isakesed. Restoran on meeletult populaarne ning mahukas menüü on täis ajastule vastavaid klassikalisi roogi.

Trojan Fairy (木马童话黑暗餐厅)
Teema: totaalne pimedus.

Trooja haldja nime kandva restorani eeskojas võtab teid vastu Trooja hobust kujutav maal. Lisaks annavad restoranile tooni hiiglaslik kalmaar ja tuldpurskav vulkaan, õnneks näeb ka neid vaid maalidelt. Einestajatel palutakse valida kolme läänelikke sööke sisaldava menüü vahel. Seejärel palutakse teil jätta isiklikud esemed garderoobikappi ning edasine toimub juba pimeduskatte all. Sõna otseses mõttes, sest Trooja haldjas süüakse pilkases pimeduses.

Tegu on ühega neist übermoodsatest pimerestoranidest, mis lähtub ideest, et nägemismeele kadumine võimendab kõiki teisi meeli. Paraku ei aita isegi teravnenud maitsemeel Trooja haldja menüüd päästa. Keskpärane kartulisalat ja igav kõrvitsasupp ei karju just maitseelamuste järele. Isegi peenem ja hinnalisem menüü on üsna pettumustäratav.

Kuid Trooja haldjasse tullaksegi pigem elamusi jahtima, kui sööma. Peame tõdema, et isegi tavaline söök maitseb eksootilises keskkonnas paremini.