Toiduvalmistamine on mänguline protsess, mis kasvatab isetegemise huvi. Meie sooviks on lastele näidata, kuidas valmib toit koolisööklates, millised on meie tervisliku koolilõuna põhimõtted ning ühtlasi õpilastele ka õpetada, kuidas valmistada üks lihtne, maitsev ja tervislik eine. 5 põhjust, miks lapsi ka kodudes rohkem toiduvalmistamisesse kaasata:

Koduse toidu valmistamine arendab maitsemeeli

Mida varem puutuvad lapsed kokku toiduvalmistamisega, seda kindlamalt areneb lapse maitsemeel ning värske ja terviklik toit saab tähtsa osa menüüs. Täisväärtusliku toiduga harjunud lapse puhul on väiksem risk, et ta hakkab ülemäära sageli kiirtoitu eelistama. Ka koolitoidus välistavad menüüstandardid igasugused maitsetugevdajad ja soola sisaldavate maitseainete ning erinevate puljongi-, supi- või kastmekontsentraatide kasutamise.

Ühiskokkamine annab võimaluse arutada toidu päritolu ja tervislikkuse üle

Lapsega köögis aega veetes on võimalik selgitada toidu päritolu ja seda, millised on erinevate otsuste tagajärjed keskkonnale. Mida haritumad on lapsed toidu osas, seda enam on nad valmis sööma midagi tervislikku. Täisväärtuslik toit sisaldab kasulikke toitaineid ja vajalikul hulgal kaloreid. Lisatud suhkrud praktiliselt puuduvad ja maitsetugevdajaid ei kasutata.

Lapsed söövad meelsamini enda valmistatud toitu

Lapsi juhib uudishimu. Isegi, kui neile tavaliselt mõni toit ei meeldi, siis ise valmistades on nad seda tõenäoliselt valmis siiski proovima. Kaasa lapsed õhtusöögi valmistamisesse, lähene loovalt, serveeri toit kunstipäraselt või vaimukalt ja isegi, kui taldrik tühjaks ei saa, siis uudishimust proovib küll iga laps enda kätetööd.

Toiduvalmistamine aitab õpetada eluks vajalikke oskuseid

Lapsed on uskumatult loovad ja isegi muna katki löömine pannkookide küpsetamiseks ei ole 3-aastasele probleem. Õpeta lapsele hakkimist, vahustamist, riivimist, munade katki löömist ja toidu segamist ning varsti võidki nautida pühapäevaseid pannkooke voodis. Segamini köök on selle juures väikene ohverdus.

Toiduvalmistamine pakub kvaliteetaega pere ringis

Paljude perede jaoks mööduvad õhtud nii, et lapsed mängivad omaette ja vanemad valmistavad õhtusööki. Koos toiduvalmistamine annab võimaluse suhtlemiseks ja kvaliteetaja veetmiseks. See on kena traditsioon, mida jätkata ka lapse suuremaks kasvades.