Laste ülekaalulisus on probleem kogu maailmas

Lapsele suupisteid valides tasub alati eelistada vähetöödeldud, värsket ja naturaalset toitu, et see kosutaks ta organismi võimalikult paljude kasulike ainetega. Lapsed reageerivad tekkivale näljatundele impulsiivsemalt. Haarates isu korral kommikoti, krõpsupaki või suhkrurohke karastusjoogi järele, viivad need lapse energiataseme küll lühiajaliselt üles, kuid sellele järgneb kiire langus, vahendab Loodusvägi.ee.

Seega tasub jälgida suupistete pakenditel olevat koostisainete nimistut, mille kogused on märgitud kahanevas järjekorras. Kui suhkur seisab üsna loetelu alguses, on toote suhkrusisaldus kindlasti keskmisest suurem.

2016. aastal Tartu Ülikooli peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudis kaitstud magistritöös rõhutas Sandra Sokmann, et suhkruga magustatud jookide tarbimist on oluline piirata ka laste ülekaalu vähendamiseks. Laste ülekaalulisus on üks tõsisemaid globaalseid rahvatervise probleeme 21. sajandil. Ülekaaluline laps satub tihti ka sotsiaalse surve alla, mis võib jätta rusuva jälje kogu eluks. Laste toitumisharjumused on ülekaalulisuse tekkimisel mõjuvõimas tegur, mille kujunemist saavad täiskasvanud suunata ja mõjutada.

Lapse kasvavale ja arenevale organismile mõjuvad koormavalt ka lisaainetega üledoseeritud ja saastatud toiduained, mis võivad samuti tekitada erinevaid tervisehädasid. Vali lapsele kindlasti suupiste, mille koostisosad on naturaalsed ja sulle mõistetavad.

Mahetoit ehk ökotoit on looduspuhas – vaba kunstlikest lisaainetest ning seeläbi kasulik tervisele. Mahetoidul on suurem toiteväärtus, see sisaldab rohkem vitamiine, mineraale ja antioksüdante ning maitseb ja lõhnab ehedalt. Looduspuhast ja toitainerikast ökotoitu süües kaob ka vajadus pideva näksimise järele ning oht süüa liiga palju.

Õige toit aitab paremini uusi teadmisi omandada

Õige toit ei anna lapsele mitte ainult piisavalt täisväärtuslikku energiat, vaid aitab ka uusi teadmisi omandada. Aju peamine energiaallikas on süsivesikud, mis muundatakse seedimise käigus glükoosiks. Seejuures on aga väga oluline varustada keha aeglaselt, mitte liiga kiiresti imenduvate süsivesikutega, sest aju ei armasta sõitu Ameerika raudteel. Süsivesikute omandamist aeglustavad näiteks kiudained, mis tagavad, et veresuhkru tase ei tõuse järsult, vaid energia vabaneb aegamööda. See tähendab keha jaoks tunde kestvat ühtlaste energiataset.

Kuidas saaksidki lapsed uusi teadmisi omandada, kui nende toit ja vahepalad on toitainevaesed ja suhkrurikkad ehk nende keha ja aju ei saa piisavalt toitu? Seega on oluline lisaks suhkrusisaldusele jälgida lapsele vahepalasid valides ka seda, et need annaksid peale energia kasulikke aineid, mis toidavad aju ja parandavad kognitiivseid võimeid, näiteks seemned, pähklid, puu- ja köögiviljad, täisteraviljad jne. Vaata altpoolt viit väärt soovitust, mida lapsele vahepalasid valides silmas pidada.

Viis asja, mida jälgida lapsele vahepalasid valides:

1. Liigne suhkur muudab lapse pahuraks.

Lapsed on veresuhkru kõikumisele eriti tundlikud ning kommiga tekitatud ajutisele energiatulvale järgnev kiire langus võib tuua kaasa käitumis- ja keskendumishäired, agressiivsuse, jonni ja kiuslikkuse.

Liigne kogus suhkrut viib kehast välja suure hulga hindamatuid B-vitamiine, takistab C-vitamiini omastamist ning tekitab mineraalainete, näiteks kaltsiumi puudust, mis omakorda mõjutab närvisüsteemi ja tekitab magusaiha. Teadlased on leidnud, et suhkur mõjutab ajus dopamiini taset, mis tähendab, et suhkur võib tekitada sõltuvust. Lisaks nõrgestab suhkur lapse immuunsüsteemi.

Paraku leidub suhkrut ka toiduainetes, millest seda oodatagi ei oskaks – suhkrut on isegi soolastes näksides, näiteks kartulikrõpsudes. Seetõttu on lapsele parimad magustajad looduslikke suhkruid sisaldavad puuviljad, mis annavad ka olulisi toitaineid ja vitamiine, näiteks banaanid, datlid, rosinad.

2. Sünteetilised magusained ei ole parem valik.

Suhkrurikastest maiustustest ei ole parem valik ka sünteetiliste magusainetega suupisted. Sünteetilisi magusaineid kasutatakse suhkruasendajatena eesmärgiga vähendada toodete kalorsust, sest magusained sisaldavad väga vähe või üldse mitte kaloreid, kuid on seejuures oluliselt magusamad kui tavaline suhkur. Enimkasutatavad suhkruasendajad on aspartaam ja sahhariin. Uuringutega on leitud aga seos sünteetiliste magusainete tarbimisest tekkinud peavalude, söögiisu tõusu, vähi tekke jm vahel.

3. Lisaained koormavad lapse organismi.

Tavatööstuses lisatakse toitudesse mitmeid kunstlikke lisaaineid eesmärgiga parandada toidu maitset, lõhna, värvust, struktuuri ning muid omadusi ja pidurdada riknemist. Sagedast kasutust leidvad lisaained on näiteks värv- ja säilitusained ning maitse- ja lõhnatugevdajad. Ent mittelooduslikel lisaainetel võib olla mitmeid kahjulikke kõrvaltoimeid ning need võivad vallandada tundlikel inimestel allergia, põhjustada rasvumist ja muid tervisehäireid, mis võivad ilmsiks tulla alles mõne aja möödudes.

Sagedasemad tervisehädad on veel allergiline nohu, nõgeslööve, limaskesta ärritus, kõhu- või peavalud. Eriti ohtlikuks võivad lisaained osutuda lastele, kellel täheldatakse nende tõttu hüperaktiivsuse tõusu, õpiraskusi jms.

4. Lapsed on tundlikud pestitsiidide jääkidele.

Vajadus suuremate saakide järele on tavapõllumajanduses viimastel aastakümnetel kasvatanud hüppeliselt pestitsiidide ehk keemiliste taimekaitsevahendite kasutamist. See aga maksab lõivu looduskeskkonna puhtusele, toidu kvaliteedile ja tervislikkusele ning tervisele. Pestitsiidide puhul on katseliselt tõestatud, et nende jääkide leidumine toidus mõjutab kõige otsesemal moel tervist, põhjustades hormonaalsüsteemi häireid, vähirakkude teket, rasvumist, viljatust, diabeeti jne. Eriti tundlikud on toidus leiduvate taimekaitsevahendite jääkide mõjule just lapse arenev organism.

5. Kiudained täidavad kõhu pikemaks ajaks.

Energiarikkad kommid, kartulikrõpsud ja limonaadid jätavad lapsed ilma nende kehale olulistest toitainetest, sealhulgas ka kiudainetest. Kiudained pidurdavad süsivesikute kiiret imendumist. See tagab veresuhkru pikema tasakaalu, mis omakorda hoiab lapse energiataseme ja meeleolu stabiilsena ning aju kauem töövõimelisena. Kiudainerikas toit tekitab kiiremini küllastustunde ning hoiab kõhu kauem täis.