Tänavu toimub prantsuse kokakunsti edendav gurmeeüritus Goût de France / Good France juba neljandat korda ning suuremana kui ei kunagi varem: 5 maailma kontinendil keeravad 3000 peakokka 3000 menüüga üheks päevaks 21. märtsil tähelepanu kõigele sellele, mis Prantsuse köögis on imeline.

Prantsuse kokakunst kuulub 2010. aastast UNESCO kultuuripärandi nimekirja ning selle jätkuna hakati 2015. aastal tähistama Rahvusvahelist gurmeepäeva. Igal aastal 21. märtsil pakuvad osalevad restoranid külastajatele oma kogemust prantsusepärasest elustiilist, tõstes esiplaanile uuendusvõime ja sellised väärtused nagu jagamisrõõm, söömisnauding ning austus hea toidu, inimkonna ja emakese Maa vastu.

2017. aastal osales Eestist 12 restorani, kes pakkusid kodumaistest, värsketest ja kvaliteetsetest toorainetest koosnevat menüüd. Üritusel osales kokku 2100 restorani üle maailma ning 156 Prantsuse Suursaatkonda ja konsulaati 149 riigist.

"Gurmeeüritusega soovitakse eelkõige tõsta esile sõbralikku õhkkonda, jagamisrõõmu ja Prantsuse köögi piirkondlikke eripärasid. Piirkondlike eripärade all mõeldakse seda, et hea toidu valmistamiseks on vaja häid tooraineid, mis on toodetud omanäolistes, tihtipeale rikkaliku ajaloopärandiga kohtades. Prantsusmaa tõstab esile kaitstud päritolunimetuse ja kaitstud geograafilise tähisega tooteid. Kõik tooted ei ole headuselt sarnased, just tootjapoolne pingutus tagab neile toodetele kvaliteedi ja tervislikkuse," rääkis ürituse avamisel Prantsuse saadik Eestis Claudia Delmas-Scherer.

Saadik lisas, et tänavu osaleb üritusel Good France üle 3000 restorani igast maailma nurgast ja võrreldes esimese korraga on see arv kolmekordistunud.

"Üritust korraldatakse Prantsuse peakoka Alain Ducasse’i patroneerimisel, kes juhatab komiteed, mis valib välja restoranid ja menüüd, mis osalevad 21. märtsil toimuval õhtusöögil. Eestist on tänavu rekordilised 14 osalejat ja mul on väga hea meel, et huvi on tundnud nii paljud teeninduskoolid, kes omistavad suurt tähtsust Prantsuse kokakunsti õpetamisele ja jagamisele. Olen märganud, et Eestis pööratakse suurt tähelepanu talutoodetele … siin armastatakse käsitsivalmistatud tooteid nagu seda on kodune leib, suitsukala, ulukiliha ja eelkõige ise metsast korjatud marjad ja seened," lisab saadik.

21. märtsil korraldab ka Prantsuse saadik Eestis Claudia Delmas-Scherer sarnaselt oma kolleegidega enam kui 170 riigis oma residentsis valitutele prantsusepärase õhtusöögi. Menüüse kuuluvad ka seekord äärmiselt prantslaslikud hõrgutised nagu Bretooni homaar, foie gras, kammeljas ja muidugi Prantsuse juustud ning sellised kvaliteetveinid nagu le Mersault, le Sauternes et le Saint-Emilion.

Eesti restoranidest, toidukoolidest osaevad Goût de France / Good France üritusel:

Haapsalu: Bergfeldt
Pärnu: Rannahotelli Restoran
Tartu: Chez André, Meliss, Tartu Kutsehariduskeskus
Jõhvi: La Fourmi, Ida – Virumaa Kutsehariduskeskuse restoran Jõhvis
Tallinn: Art Priori, Horisont, MEKK, Monaco, Spot, Stenhus, Teko, Tallinna Teeninduskooli restoran
Viljandi: Olustvere mõis, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, Viljandi Kutseõppekeskus

Jälgi interaktiivselt kaardilt, kuhu kolmapäeval Goût de France / Good France menüüsid maitsma saab minna:

Fotod gurmeeürituse avamisest:

Oma Maitse