2. Kus kasvatatakse kõige rohkem küüslauku? Hiinas muidugi! 2/3 maailma küüslaugutoodangust tuleb Hiinast. Küüslauk on pärit Kesk-Aasiast ja seda on seal kasvatatud juba mitu tuhat aastat, enne kui see Euroopasse ja Aafrikasse jõudis.

3. Inimene tarbib keskmiselt pea kilo küüslauku aastas. See teeb umbes 300 küüslauguküünt, kui arvata, et üks küüs kaalub umbes 3 grammi.

4. Küüslauk on üks parimaid halva kolesterooli alandajaid. Parim viis süüa küüslauku on küüs katki lõigata, siis vallandub seal imeaine allitsiin, millel on tugev mikroobidevastane toime. See on võimeline hävitama ka baktereid ja seeni. Allitsiinil pole selliseid kõrvaltoimeid nagu enamikul antibiootikumidel, ent ta pole siiski nii tugeva toimega kui penitsilliin. Kuid sellegipoolest kaitseb üks küüs päevas veresoonte lupjumise, südameinfarkti ja ajurabanduse eest.

5. Küüslaugus on palju vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis inimese tervist turgutavad ja hoiavad. Temas on palju kaaliumit, rauda, kaltsiumit, magneesiumit, mangaani, tsinki, seleeni, beetakaroteeni, zeaksantiini ja C-vitamiini. Küüslaugus sisalduv allitsiin kiirendab vitamiinide omastamist toidust, nii et mõistlik oleks vitamiinirohkete salatite valmistamisel kasutada ka küüslauku.

6. Küüslauku kasutati juba antiigis mitmel eri eesmärgil. Arvatakse, et Egiptuses turgutati püramiidide ehitajaid küüslauguga, et nad ikka rängale tööle vastu peaksid. Egiptuse iidne meditsiinikäsikiri — Eberi papüürus — kirjeldab 22 erinevat selle taime kasutusviisi. Küüslauku mainitakse ka Vergiliuse ja Plinius Vanema kirjutistes, taime peetakse maagiliseks lausa.

7. Küüslaugu tervistavad omadused on ilmselt aluseks kõige levinumale sellega seotud müüdile. Küüslaugu tervistavaid omadusi teati juba ammu enne seda, kui Bram Stoker 1897. aastal romaanis “Dracula” tutvustas seda kui vampiiride peletajat. Usutakse, et Stoker sai selle idee küüslaugu erinevatest omadustest ja kasutusviisidest, eriti aga sellest, et küüslauku on kasutatud ka sääskede eemalepeletamiseks (mõtle vereimemisele).

8. Küüslaugust saab liimi. Kleepuv mahl, mis küüslaugust immitseb, sobib hästi peenemate asjade, nagu klaasi, liimimiseks. Töötab hästi, olenemata sellest, et asjad haisevad pärast küüslaugu järele.

9. Küüslauk aitab nahaprobleemide vastu. Akne ja külmavillide puhul aitab see, kui lõikad küüslauguküüne pooleks ja hoiad seda nahal otse probleemse koha vastas. Nii kaua kui jaksad. Ehkki lõhn pole just meeldivaim, aitavad nahahäda paranemisprotsessi kiirendada küüslaugu antibakteriaalsed omadused.

10. Küüslauk haiseb just sellesama ravitoimelise allitsiini tõttu. Küüslaugus leiduv väävlit sisaldav alliin laguneb spetsiifiliselt lehkavaks allitsiiniks vaid ensüümide toimel ehk siis, kui mugul või küüs lahti lõigatakse ja selle sisu õhu kätte tuuakse.

11. Küüslaugusool on superhea libeduse tõrjuja. Miksi purustatud küüslauk jämedama soolaga ja proovi!

Allikad: mentalfloss.com, balticteh.ee