“Ebasoovitatavaid toite süües võiksid ülekaalulised ja haiged inimesed mõista, et nende olukord halveneb neid toite tarbides ja tervislikult toitumise otsus tuleks langetada kiiremas korras,“ ütleb Broer.

Hea tervise saavutamiseks tuleb vältida järgmisi toite ja aineid:

1. Kõrge rasvasisaldusega liha – peekon, hot dog ja viinerid: Naatriumnitraati sisaldav liha soodustab vähkkasvajate teket ja leukeemiat. Vähk on teisel kohal 5–14-aastaste laste surma põhjustajana – see on kiirtoidu söömise tagajärg.

2. Aspartaam: Aspartaam on kunstlik magusaine, mida kasutatakse suhkru asendajana dieetjookides jpt toodetes. Soodustab ajukasvajate ja vähktõve teket, peavalusid, insulte, silmanärvide kahjustumist ja muid terviseprobleeme.

3. Margariini ja transrasvu sisaldavaid tooteid: Toitude valmistamisel muudavad kõrge temperatuur ja õli hüdrogeenimine rasvhapped ohtlikeks teisenditeks, mida inimese organism ei suuda omastada.

4. Koorikloomad: Tuleks hoiduda vähi, kreveti, krabi ja austrite söömisest, sest need sisaldavad merereostuse tõttu arseeni, pliid ja elavhõbedat.

5. Rämpstoidud nagu magusad koogibatoonid ja karastusjoogid: Maisisiirup ehk glükoosi-fruktoosisiirup ja rafineeritud suhkur tekitab sõltuvust, maksakahjustust ja rasvumist.

6. Sojatooted: Suurendavad meestel naissuguhormooni östrogeeni taset, soodustavad naistel emaka- ja rinnavähi teket ning on kahjulikud loote arengule.

7. Fluoritud ja klooritud vesi: Fluoriid on neurotoksiin, mis kahjustab sisesekretsioonisüsteemi ehk endokriinsüsteemi, mis on organismi kudede ja elundite talitlust reguleeriv süsteem (näärmed, hormoonid ja retseptorid). Viimaste uuringute tulemused näitavad, et fluoriid ei takista hambakaariese teket, võimalik on hoopis IQ-taseme langus ja viljatuse oht.

8. Kõrge rasvasisaldusega ja mittemahepõllumajanduslikke piimatooted: Sisaldavad veise kasvuhormoone ja tervist kahjustavaid aineid, mis tulenevad GMO-loomasöödast.

9. Kohv: Tõstab stressihormoon kortisooli taset, mis kiirendab vananemist ja tekitab sõltuvust. Lisaks näitavad viimased uuringutulemused rohkel kohvijoomisel kehakaalu tõusu, kui on juba välja kujunenud sõltuvus, tekivad kohvipuudusel peavalud.

10. Alkohol: Harjumuspärane või igapäevane kasutamine tekitab vaimseid ja füüsilisi tervisekahjustusi.