1. Maltodekstriin (geenmuundatud maisist)

Väga paljudes loodustoodetes kasutatakse GMO-maisist toodetud maltodekstriini. Alternatiiviks on tapiokitärklis või tapiokist toodetud maltodekstriin. USDA sertifikaadiga toodetes ei ole samuti lubatud kasutada GMO-maisist toodetud maltodekstriini.

2. C-vitamiin / askorbiinhape (geenmuundatud maisist)

Suurem osa Ameerika turule toodetud C-vitamiini preparaatidest on toodetud geenmuundatud maisist. Eelista preparaate, mis on toodetud Euroopas kohaliku turu jaoks.

3. Heksaani abil ekstraheeritud soja- ja riisivalgud

Suurem osa Ameerika turule toodetud nn looduslikke soja- ja riisivalke toodetakse Hiinas heksaani eraldamise meetodil. Heksaan on väga plahvatusohtlik kemikaal ja lisaks sellele, et sellised tootmisjäägid on keskkonnakahjulikud, võib heksaani jääke olla ka valmistootes. Tasub eelistada sertifitseeritud mahetooteid, mitte neid, millel on lihtsalt märge „looduslik“.

4. Kõrge alumiiniumisisaldus keha mürkainetest puhastamiseks mõeldud toodetes

Paljudes keha mürkainetest puhastamiseks mõeldud toodetes on leitud väga kõrge alumiiniumi sisaldus, mis mürkainetest puhastamise asemel lisab uusi mürkained organismi. USA-s kutsuti tagasi interneti kaudu müüdav toidulisand, mille saastetase oli väga kõrge. Tasub olla ettevaatlik internetis müüdavate toodete osas, mis näiliselt lubavad imelisi tulemusi.

5. Plii ja arseen Hiinast pärit ravimtaimedes

Kuna Hiina on kõige saastunum riik maailmas, siis sealt pärit toidulisandid ja ravimtaimed on tihti tugevalt saastunud.

6. Mitte-orgaanilist päritolu mineraalid odavates vitamiinides

Odavates vitamiinipreparaatides kasutatakse tihti inimese kehas mitte-imenduvat mineraalivormi: rauapreparaadid, milles raud ei ole inimesele omastatavas vormis; jahvatatud merekarpidest kaltsiumipreparaadid ja magneesiumoksiidi sisaldavad preparaadid on kehale täiesti kasutud. Kõige paremini imenduvad mineraalid looduslikul kujul taimsest toidust.

7. Karrageen

Hiljutistes uuringutes on seostatud karrageeni põletikuliste protsessidega soolestikus ja jämesoolevähi suurenenud sagedusega laboratooriumiloomadel. Juba eksisteeriva soolestikuhaigusega inimestel soovitatakse karrageen toidust täielikult välistada, veendumaks, et see ei ole haiguse põhjustaja.

8. Akrüülamiid

Akrüülamiid on kantserogeenne kemikaal, mis tekib süsivesikurikaste toitude kuumutamisel kõrgetel temperatuuridel. Neid ei pea märkima toiduinfo sildile, kuna tehniliselt võttes ei ole tegemist koostisainega, vaid tootmise kõrvalproduktiga. Nende tarbimine võib suurendada neeruvähi riski 59%. Kõige sagedamini leidub seda friikartulites ja krõpsudes.

Kuid seda on leitud isegi ploomimahlas ja hommikusöögihelvestes. Igasuguseid tugevalt praetud toite tasub võimalusel vältida. Looduslik C-vitamiin aitab akrüülamiidi kahjulikku mõju kehale vähendada.

9. Peidetud maitsetugevdajad / pärmiekstrakt

Pärmiekstrakt on “ilusam” nimi kahjulikule naatriumglutamaadile ning see on toiduainetööstuses väga levinud lisaaine. Eriti sagedasti lisatakse seda taimetoidule. Otsi siltidelt väljendeid “pärmiekstrakt”, “Torula pärm” või “hüdrolüüsitud ehk tahkestatud taimne valk”.

10. Fluoriid rohelises tees

Roheline tee võib sisaldada väga palju fluoriidi, kuna teetaimel on omadus seda pinnasest siduda. Ainult tees sisalduv fluoriid iseenesest ei pruugi olla kahjulik. Aga kui sellele lisanduvad teised fluoriidiallikad (kraanivesi, hambapasta), siis võib tarbitava fluoriidi koguhulk olla kahjulik.

Testide võltsimine üsna levinud

Paljud loodustoodete pakendajad ja müüjad usaldavad tootja poolt tehtud laboratoorseid teste, kuid tihti ei vasta nende tulemused tegelikule tooraine saastatuse tasemele. Paljudes maades on selliste testide tulemuse võltsimine küllalt lihtne. Võimalusel tasuks alati pakendajatelt ja edasimüüjatelt uurida, kas nad omalt poolt müüdavat kaupa saasteainete osas testivad. Kindlasti tasub olla ette vaatlik Hiinast pärit toodangu suhtes.