Kuigi laadal pakuti palju käsitsivalmistatud ja ökoloogiliselt kasvatatud produkte, toob maitsed.ee kõige olulisematest välja kolm silmapaistvat laada leidu, milleks on piirkonnas valminud oliiviõli, mäenõlvadelt korjatud mesi ning lihavaliku prominentne esindaja ja ka paljude eestlaste lemmik proscuitto sink.

Kuivõrd tegemist oli oliiviõli laadaga, leidus selle pakkujaid ja turustajaid kõige rohkem. Nendest toome välja lähikonnas tegutseva mahepõllumajanduse reegleid järgiva Il Resistente kaubamärki kandvad ja La Giumella toodete ühisnime all tegutsevad põllumehed. Kogu oliivisaagi nopivad nad valdavalt käsitsi lähedal paiknevatelt nõlvadelt ning pressivad selle õliks piirkonnas asuvas keskuses.
Laadal pakutav olio extravergine di oliva õli pressiti nädalapäevad tagasi, mistõttu oli selle värvus värske heleroheline vaevuaimatava kollaka varjundiga. Tähelepanu äratava õli maitsmiseks ootasid pisut kaunistatud laudadel valmis lõigatud saiakuubikud, millest mõned kauemaks taldrikule jäänud tükikesed nõretasid värskest õlist. Tõeliselt maitsva ja päikese käes sillerdava õli maitse oli pehme, kergelt rohune ja pisut kurku kraapiv, mis asjatundjate hinnangul viitab kõrgele kvaliteedile.

Arvestades ka kohalike elavat arutelu ja ostuhuvi, samuti kohalikelt õli kvaliteedi kohta saadud tagasisidet hindasime meeste pakutava õli kõrgeim koha vääriliseks ning laada üheks parimaks leiuks.
Järgmine laadalt leitu oli piirkonna mesilindude kokku kogutud värske saak. Piirkonna taimede õiemett pakuti ohtralt ja iga mesinik kutsus seda oma letil agaralt degusteerima. Maitsed.ee ära proovitud mee sortidest meeldis kõige enam akaatsia puu õite mesi, mis meenutas värvuselt ja tihkema voolavuse järgi kesksuve õiemett. Järgmise valikuna jäi meelde kastanipuu õite mesi, mis meenutas värvuselt kui maitselt kanarbikumett. Muuhulgas oli saada ka tavalist õiemett, mis tundus põhjamaise saagi kõrval pisut magusam ja tihkem.

Piirkonna mesinikud hoolitsevad oma töömesilaste eest eriti hästi, kuivõrd erinevalt Eesti mesilindudest tuleb Itaalia omadel töötada vähemalt 9 kuud aastas. Suurema osa jõudeperioodist toituvad mesilased kärgedesse jäetud meest, lisatoitu suhkru näol üldjuhul ei lisata.
Suurima üllatuse valmistas maitsed.ee-le proscuitto sink, mida pakkusid paljud lihakaupmehed. Igaüks oli valmis maitsjatele pakkuma mõne killukese oma varudest lootuses leida uus maksejõuline klient. Traditsiooniline sink maitses üsna sarnaselt ka meie kauplustes pakutavaga, kuid oma värskuse ja äsja silme all lõigatud imeõhkuste viilude tõttu maitses eriti mahlaselt. Lisaks proscuitto singile leidus lettidel ohtralt teisigi lihatooteid, mis olid maitsestatud erinevate vürtside või pipratega. Lihasaaduste kõrval pakuti järgmise valikuna ka ohtralt erinevas vanuses ja suuruses juustu. Olgu ka lisatud, et proscuitto singi valmimine on samuti üsna omalaadne protsess ja kuni paari kuu valmimise nõude tõttu on selle hind ka Itaalia laatadel üsna kõrge.

Maitsed.ee soovib kauplejatele rohkelt jõudu ning jaksu toodete turustamisel!