Aastast 2005 on Chianti Classico ametlikuks eraldusmärgiks must kukk, Il Gallo Nero. Toskaana on Sangiovese viinamarja tähtsaim kasvuregioon ning just Chianti Classico veinid on parim näide antud viinamarja kasutamisest. Chianti Classico ajaloolises piirkonnas veini tegemine peab toimuma kindlate reeglite kohaselt, mida iga-aastaselt kontrollitakse.

Gabriele toob välja mõned peamised regulatsioonid (kuid uskuge mind, nöudeid on väga palju):

  • Valgeid viinamarju ei ole lubatud kasutada.
  • Vinifikatsioon, säilitamine ja pudeldamine peab kõik toimuma tootmispiirkonnas.
  • Chianti Classico peab sisaldama Sangiovese viinamarja min 80% (kuni 20% Colorino, Canaiolo, Mammolo, Cabernet Sauvignon, Merlot).
  • Chianti Classico peab laagerduma tammevaadis vähemalt 12 kuud, Reserva minimaalselt 24 kuud, sellest 3 kuud pudelis.

Maitsed.ee-le avanes võimalus Chianti Classico piirkonnas degusteerida ühe piirkonna tuntuma veinitootja kolme veini. Meid võttis Castello di Volpaia enotecas (Itaalia keelne sõna, mis tähendab piirkonnas asuvat kindlat tüüpi veinipoodi) vastu sümpaatne mees Gabriele, kes meile veinimaja veine tutvustas. Meil avanes ka võimalus heita pilk nende veinikeldrisse, kus puhkasid ka nende kõige vanemad punaveinid 60ndatest aastatest.

'Volpaia on Toskaana veini renesanssi üks juhtivamaid veinimaju. Nad on teinud palju tubli tööd selleks, et muuta ennast tänapäeva Toskaana mõisade musternäidiseks'. - Hugh Johnson

Volpaia veinikeldri ja veiniaedade eest hoolitseb Mascheroni Stianti perekond – Carlo, Giovannella, Nicolò ja Federica. Volpaia veiniaiad paiknevad 400 kuni 650 meetri kõrgusel merepinnast, mis on ühed kõrgemad Chianti piirkonnas. See on ka üheks põhjuseks, miks nende veinid on tuntud oma elegantsi ja värske punamarjase ning vürtsika maitsebuketi poolest. Lisaks on nad saanud väga palju tunnustust ja äramärkimist nii Decanteri, Wine Spectatori ja teistelt veinikriitikutelt. Muidugi tuleb mainida ka asjaolu, et nende veinid on orgaanilised, mille kinnituseks pudelitel ilutseb sertifikaat. Aga nüüd juba veinide juurde!

* * *


Bianco di Volpaia IGT

Aastakäik: 2014
Mari: 50% Chardonnay ja 50% Sauvignon Blanc
Hinnaklass kohapeal: 8 eurot

Veinikirjeldus: Värvus kahvatukollane roheka helgiga. Aroom delikaatne, ilmnevad lillelised ja kollase puuvilja noodid. Maitse on elavalt värske, kollased mänglevad luuviljad. Keskmaitsesse lisandub apelsinikoor ja roheline ürdisus. Järelmaitses domineerib greipfruit. Mõnusalt mineraalne ja puuviljane keskmise kehandiga valge kuiv vein.

Toidusoovitus: Gabriele soovitab selle veini kõrvale tüüpilist itaalia toitu: valge kala, pasta alla genovese (pestoga pasta). Lisaks ideaalne aperitiivina kuumadel suvepäevadel.

* * *


Volpaia Chianti Classico DOCG

Aastakäik: 2013
Mari: 90% Sangiovese, 10% Merlot
Hinnaklass kohapeal: 12 eurot

Veinikirjeldus: Elav rubiinne värvus. Aroomis domineerivad punased küpsed marjad – kirsid ja punased üleküpsed sõstrad. Täiendavalt ilmuvad esile maitses õrnalt vürtsised (jahvatatud must pipar) ja maahõngulised noodid lisaks üleküpsele marjasusele. Tekstuur on siidine ja pehme. Taniin elegantne. Kvaliteetne, kuid samal ajal lihtne marjane punavein kergemate roogade kõrvale.
Toidusoovitus: Lihtsamad itaalia toidud – Tomati ja küüslaugu bruschettad, Spaghetti all´Amatriciana (roomast), pizza margarita. Gabriele sõnutsi on tegemist lauaveiniga, mis sobib ideaalselt ka hommikusöögil võileibade kõrvale.

Wine Spectator 90 punkti.

* * *


Castello di Volpaia Riserva Chianti Classico DOCG

Aastakäik: 2012
Mari: 100% Sangiovese
Hinnaklass kohapeal: 19 eurot

Veinikirjeldus: Värvus tume rubiinpunane, aroom elegantne, kus kerkivad esile mustad vürtsid ja küps punane marjasus. Maitses küpsed, isegi liköörsed mustad ja punased ploomid, tunda õrna vaniljet ning musta nahka.Taniinid on pehmed ja paitavad, vein on kompleksne ning pika järelmaitsega.
Toidusoovitus: Bistecca Fiorentina ehk steik Firenze moodi (spetsiaalselt ribist lõigatud ja grillil küpsetatud kondiga veisefileetükk, on Toscana köögi üks staaridest).