Vaatame, mis toite peaks sööma enne und, et keha rahuneks ja tõstaks serotoniini tootmismahte:

1. Komplekssed süsivesikud

Emba enne magama minekut väikese vahepalana täisteraleiba, teraviljadest valmistatud toite ja pruuni riisi. Hoidu aga jahutoodetest, eriti neist, mis on valmistatud suhkruga. Suhkur on aine, mis serotoniini tootmist hoopis halvab, uni tuleb sellest lünklik ja halb.

2. Lahjad valgud

Täpsemalt siis proteiinid, mis tulevad kana- või kalkunilihast, kalast ja juustust, madala rasvasisaldusega juustust. Need toidud on rikkad trüptofaani nimelise aminohappe poolest, mis aitab kaasa serotoniini tootmisele. Samas hoidu liiga rasvastest toitudest, kuna nende seedimine on raskem ja aeganõudvam, hoides meid üleval.

3. Südamele tervislikud rasvad

Mitteküllastunud rasvad ei ole mitte ainult head meie südamele, vaid aitavad ka serotoniini tootmisele kaasa. Näiteks söö pähkleid või pähklivõid — pähklitest näiteks mandleid, India pähkleid, Kreeka pähkleid ja maapähkleid. Hoidu aga küllastunud rasvadega snäkkidest nagu friikartulid, tšipsid või muud samadel alustel valmistatud ampsud.

4. Joogid

Kindlad joogid omavad erinevat mõju — mõni võib und parandada, mõni und halvendada. Näiteks oli meie emadel õigus, et soe piim on üks neist jookidest, mis aitab und parandada, samuti ürditeed nagu piparmünt. Kohviga võiks piirduda selliselt, et peale kella 14 päeval kohvi enam ei joo.

5. Värsked ürdid

Värsketel ürtidel on samuti väga suur und soodustav mõju, näiteks aitavad värske basiilik ja salvei organismi rahustada. Valmista õhtusöögiks nende kahe ürdiga pastakaste. Samas hoidu pipra söömisest — nii punane kui must pipar, ka tšilli stimuleerivad ja ägestavad ainevahetust.

Mida siis väikeseks õhtusnäkiks süüa?

  • Banaanid vähese jogurtiga
  • Madala rasvasusega kodujuustu krõbeda leivaga
  • Pähklivõi krõbeda leivaga
  • Õun mozzarella juustuga
Jaga
Kommentaarid