UURING: Toidusõltuvused on tõelised ning neil on vähe pistmist tahtejõuga
Uus uuring tõi päevavalgele toidusõltuvuse biomehaanika ning tõestas, et toidusõltuvuste puhul ei ole tahtejõuga midagi pistmist. Paljud toidud on meie kehadele keemilist sõltuvust tekitavad - näiteks kui piim ja jäätised on samaväärse sõltuvust tekitava mõjuga kui kokaiin, siis juust on omakorda võrdne kräkk-kokaiiniga. U.S. National Library of Medicine poolt avaldatud uuringus kasutati 500 tudengit ning nende sõltuvusandmeid.
Suurimad sõltuvustekitajad on valmistoitud ehk toidud, mida on kuumtöödeldud või mis on mingi gastronoomse manipulatsiooni tagajärjed. Need valmistoidud või toorained omavad kiiremat omastusvõimet kehale ning seetõttu on ka sõltuvust tekitavad.
Kui me vaatleme näiteks juustu, siis selle imelise ja palju armastatud toidu puhul on peamiseks pahategijaks proteiin nimega kaseiin. Seda proteiini leidub igas piimasaaduses ning kaseiin vallandab kehasse opiaate nimega kasomorfiinn, mis omakorda manioukeerib aju dopamiini retseptoreid – tekitades nii mõnu- ja rahulolutunnet. Sõltuvuse tekitamise põhjus juustu puhul on kaseiini kontsentratsioonis – kaseiini on piimas umbes 80% ning ühe kilo juustu valmistamiseks kulub 10 kilo piima.
Loomulikult on üsna meelevaldne nimetaa juustu kräkiks, kuid samas toimib keemilis-bioloogiliselt juust meie ajus ja kehas üsna sarnaselt. Lihtsam võrdlus oleks juustu ja selle sõltuvust võrrelda suitsetamisega – mõlemad on sõltuvused, kuid üks neist on sotsiaalselt ja ka meditsiiniliselt tunnustatud, teist peetakse selgelt naljakaks.