Maalaev on ehituses tähelepanuväärt innovatsioon – see on täielikult sõltumatu ning jätkusuutlik kodu. Selles kogutakse ning puhastatakse ise vett, reguleeritakse sisetemperatuuri jahedaks või soojaks vastavalt vajadusele ning selles on võimalik kasvatada piisavalt toitu, millest jätkuks väikese pere jaoks. Maalaevu saab ehitada igas kliimavööndis ning viimasel ajal on see disain saanud väga populaarseks, kuna ehitamisel kasutatatakse üsna palju taaskasutusmaterjale, mis teeb ehitamise üsna odavaks, vahendab Telegram.

Maalaeva ideed saab kasutada ka tõhusa kasvuhoone ehitamiseks, kui sa vajad rohkem ruumi, et aastaringselt toitu kasvatada. Sarnaste meetodite rakendamise läbi saab selles kasvatada puu- ja köögivilju igas kliimas aastaringselt ilma, et oleksid sõltuv elektrivõrgust või muudest kommunikatsioonidest.

Sarnaste ehituspõhimõtete rakendamine kasvuhoone jaoks

Toidu kasvatamisel aastaringselt tuleb arvesse võtta mitmeid faktoreid nagu temperatuuri kontrollimine, vesi, ventilatsioon ja päikesevalgus. Samuti on oluline, et taimed püsiksid võimalikult pikalt kasvuperioodis. Maalaeva tehnoloogia põhjal valmistatud kasvuhoones on kõigile neile asjaoludele innovatiivse ja odava strateegia läbi lahendus leitud.

Üldises struktuuris on kasutusel maalaevale omane autorehvide abil valmistatud sein. See tähendab, et ehitis on osaliselt maa all ning selle vundament on ehitatud pinnasega täidetud rehvidest. Sellise disaini põhjuseks on see, et see aitab edukalt looduslikul moel temperatuuri reguleerida. Isegi madalate välistemperatuuride korral aitab selline struktuur sooja hoida.

Vett saab koguda maja katuselt, kust see voolab maa-alustesse tsisternidesse. Talvel kasutatakse seda vett ning lumesulavett kastmiseks. Keskmise suurusega maalaev koguks kerge vaevaga piisavalt vett isegi väga väheste sademetaga kliimas. Kui disainis on ära kasutatud ka akvapoonika süsteemi, kasutataks ka selles katuselt kogutud vett.

Sarnaselt maalaevale oleks ka sel moel ehitatud kasvuhoonel suured klaasaknad esiseinaks, mis laevad päikesevalguse ja -soojuse sisse. Kuna hoone seinad on ehitatud autorehvidest, siis säilitavad need päevasel ajal soojust ning vabastavad selle öösel, kui temperatuur langeb. Vajadusel saab katusele paigaldada lisaks päikesepaneelid, et toota lisaelektrit kütteseadmete, veepumpade ja akvapoonilise süsteemi jaoks.

See, kas hoones kasutada taimede kasvatamiseks kasvukaste, rippuvaid kaste või kaevata peenrad pinnasesse, on juba ehitaja enda valida. Sellisesse disaini saab ühendada ka akvapoonika süsteemi, mis ühendab kalade ja taimede pidamise, suurendades toidusaaki.

Maalaeva põhimõttel ehitatud kasvuhoone ehitamise kulud jääks $3000-$6000 (€2250-€4500) vahele olenevalt hoone suurusest ja lisaväärtustest, mida on otsustatud kasutada. See võiks toota piisavalt toitu, et juba mõne aastaga ennast ära tasuda. Samuti on täpselt teada, kust sinu toit tuleb ning seda saab ise värskelt noppida siis, kui seda vaja on. Sellisest ehitisest võib saada pikendus olemasolevale kodule ning õige disaini puhul aitab see isegi varustada kodu puhta õhuga.

Vaata, mis asjad on "maalaevad" ja kuidas need toimivad kasvuhoonete puhul: