Toitumisega on seotud palju müüte. Üks populaarsemaid neist on ka see, et rasvad teevad paksuks. Nagu teada, lisatakse aga nii rasvavabadesse kui madala rasvasisaldusega toodetesse tihti maitseparandamise eesmärgil suhkrut.

Ja hoolimata sellest, et ka kotitäiele suhkrule võib peale kirjutada „FAT FREE“, töötleb meie keha liigse suhkru ikkagi ümber rasvaks. Seega pole rasva asendamine suhkruga mitte just kõige kavalam käik, vahendab veebileht Toitumistarkus.ee.

Tegelikult on rasvad väga kasulikud ja täiesti asendamatud meie terviseks ja heaoluks. Rasvad aitavad kaitsta organeid, transportida rasvlahustuvaid vitamiine (A, D, E, K, Q) ja tekitada kehas küllastustunnet. Häid rasvu ei kasuta keha mitte puusadele ladestamiseks, vaid aju tööks, rakumembraanide terviklikkuse säilitamiseks ja põletikuvastaste ainete tootmiseks.

Siin on 5 suurepärast tervislikku rasva, mis sind rasvaseks ei tee:

KREEKA PÄHKEL
KREEKA PÄHKELFoto: Sven Arbet

Pähklid ja mandlid

Sisaldavad hulgaliselt toitained, tervislikke rasvu ja valku. Nad on suurepärased taimse Omega 3 rasvade allikad, aitavad alandada põletikke ja on head südame tervisele. Sisaldavad rikkalikult L-arginiini – aminohapet, mis tõhustab immuunsüsteemi, aitab kaasa haavade paranemisele ja hormonaalsüsteemi tasakaalustamisele. Sisaldavad E- vitamiini, mis aitab langetada halba kolesterooli ja panna särama naha.

Oliiv-3
Foto: Ilmar Saabas

Oliivõli

Oliivõli kuulub monoküllastamata õlide hulka ja on kasulik nii salatikastmetesse kui küpsetamiseks (seda võib kuumutada kuni 180 kraadini). Kvaliteetne extra virgin oliivõli sisaldab rikkalikult klorofülli, karotinoide, E-vitamiini, polüfenoole ja muid antioksüdante. Oliivõli kiirendab seedimist, alandab vererõhku, hoiab ära vähki, leevendab astmat, diabeeti ja artriiti. Oliivõli menüüsse kaasamine aitab säilitada tervislikku kehakaalu.

AVOKAADO
AVOKAADOFoto: TERJE LEPP

Avokaado

Avokaado on fantastiline antioksüdantide allikas, mis aitab detoksifitseerida keha, eemaldada mürgiseid raskemetalle, võidelda vananemist ja haigusi tekitavate vabade radikaalidega. See kasulik vili on ka rikkalik foolhappe allikas, hoides ära südamehaigusi ja insulti. Avokaado sisaldab E-vitamiini, mis aitab kaitsta haiguste eest ja hoiab ära kolesterooli oksüdeerumise (rääsumise) meie kehas. Avokaado aitab ka teistel toitainetel paremini imenduda. Naudi avokaadot salatites, võileival või smuutis.

SÖÖK
Foto: Priit Simson

Kookospähkliõli

Kookospähkli õlil on anti-mikroobsed, anti-bakteriaalsed ja vähivastased omadused. See aitab parandada seedimist, toitainete imendumist ja soolestiku tervist. Edendab neerude ja maksa tööd, leevendab II tüübi diabeeti. Kookospähkliõli aitab stimuleerida kilpnääret ja sellega seonduvalt ka keha ainevahetust, millega omakorda kaasneb kaalulangus ja suurem energia.

Kookospähklis on küll põhiliselt küllastatud rasvad, kuid need erinevad tunduvalt loomsetest küllastunud rasvadest ning vastupidiselt viimastele aitavad kaasa hea kolesterooli tekkimisele ja südame-veresoonkonna tervisele.

RMK metsaistutus Kirde regiooni metsades
Foto: Sven Arbet

Seemned

Seemned sisaldavad sarnaselt pähklitele küllaldaselt kasulikku kiudainet, Omega 3 rasvhappeid ja valku. Neis on ohtralt immuunsüsteemi innustavat magneesiumi, seleeni ja tsinki, raku mitokondreid kaitsvat mangaani, luudele vajalikku fosforit ja vere punaliblede tootmiseks vajalikku vaske ja rauda. Kaasa menüüsse linaseemned, chia seemned, kõrvitsa- ja päevalilleseemned. Pane seemneid salatitesse, kookidesse-küpsetistesse, naudi smuutides ja jogurtiga.

Oma Maitse