Kanamuna sisaldab inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine – A-, D-, E-, H- ja kõiki B-rühma vitamiine. Vitamiinide hulk munas sõltub peamiselt kanade toidust ja munejate vanusest, lisas toitumisnõustaja.

Katri Merisalu kinnitusel võiks süüa iga päev kaks mitte väga kõvaks keedetud muna – keetmise aeg võiks jääda 5-7 minuti vahele.

„Muna on inimese organismi jaoks üsna kergesti omastatav toiduaine. Kuigi munade bioväärtus on kõrge, ei ole munas palju kaloreid. Seega sobivad munad ideaalseks toiduks neile, kellel on kaalulangetamise soov. Keskmise suurusega kanamuna sisaldab 7.5 g valku, 6 g rasvu, 0.6 g süsivesikuid. Lisaks sisaldavad munad trüptofaani, mis aitab inimese kehas toota serotoniini ehk „õnnehormooni“," vahendab Merisalu.

Mune ei tohi toatemperatuuril väga pikalt hoida, sest munakoore pooride kaudu võivad munasse tungida bakterid ja hallitused.

"Toatemperatuuril hoitud munadesse tungivad mikroobid 2-3 nädalaga. Seetõttu soovitangi mune hoida pigem jahedas – madalatel plusskraadidel,“ lisas Merisalu.

* * *

Retsept

Punapeedimarinaadis munad

- 10 kõvaks keedetud muna
- 1 väike keedetud punapeet
- 1 liiter vett
- 4 sl 30%-list äädikat
- pool tl musta pipra teri
- 1 tl vürtsiteri
- 1 tl koriandriseemneid
- 1 kaneelikang (võib asenda ka 2 hakitud küüslauguküünega)
- 2/3 värsket tšillipiprakauna
- 1 sl soola
- 1 tl suhkrut

Pane kooritud munad koos tükeldatud punapeediga liitrisesse purki. Ülejäänud ainetest keeda marinaad tasasel tulel kaane all 10 minutit. Kuum marinaad valada purki kooritud munade peale ja lasta mõni päev külmkapis maitsestuda. Marinaad peaks olema hapu maitsega.