Eetilise toitumise teemalise raamatu "Food Matters: A Guide to Conscious Eating" ("Toit Loeb: Teejuht teadliku toitumise juurde") autor Mark Bittman annab nõu, kuidas süüa nii, et planeet Maa kahjustada ei saaks, vahendab Allure.com.

Mida tegelikult tähendab süüa eetiliselt?

Toit peaks olema toitev, taskukohane ja roheline ehk siis toidu roheline jalajälg peaks olema võimalikult väike. Lisaks peaksid kõik loomad ja inimesed, kes selles toidutootmise ketis osalevad - tootmine, müük, ka tarbimine -, olema koheldud austusega.

Mida me peaksime tegema, et süüa eetiliselt?

Peaksime tarbima rohkem taimi. Isegi siis kui need on tööstuslikult toodetud, kuna nende tootmine on kasutanud kordades vähem energiat ja sisendaineid, kui loomade kasvatamine. Mina toetan eetilist toitumist sellega, et söön kuni õhtusöögini väga jäigalt vaid vegantoitu ehk juurvilju, puuvilju, pähkleid, läätsesid, muid teravilju. Õhtusöögil aga tarbin kõike, mille järele isu on.

Ehk siis me ei pea olema veganid, et toituda eetiliselt?

Üldsegi mitte. Maailmas on saada palju lihatooteid, mis on kasvatatud austusega looma vastu ja jätkusuutlike ideede alusel. Laadad ja turud on head paigad toidu ostmiseks, sest müüjalt - enamasti talupidajalt, loomakasvatajalt - saab teada liha ja muu toidukauba päritollu kohta.

Kuidas peaks aga käituma, kui me sööme restoranis või kohvikus?

Tuleb teada, millist toidukohta usaldada. Üldiselt ei saa uskuda, et restoranid 100% tõtt räägiksid. Nad võivad mainida, et nende kana jookseb ja kasvab vabalt või nende forell on püütud jõest, kuid see ei pruugi nii olla. Tuleb teha eeltööd ja siis usaldada oma restorani.