Esimesena sünteesis amügdaliini Dr Ernst T Krebs Jr., tuntud biokeemik 1950ndail. Vitamiin B17 on kasutusel ühe vähiravi komponendina paljudes alternatiivsetes vähiravikliinikutes Hollandis, Austrias, Suurbritannias, Saksamaal, Kanadas, Mehhikos jpt. Viimasel ajal on ka mõned traditsioonilise meditsiinini kliinikud USAs amügdaliini kasutusele võtnud.

Mis on vitamiini B17 puhul müstilist?

Amügdaliin sisaldab tsüaniidi ja seetõttu on seda tembeldatud mürgiseks — nagu ka aprikoosiseemneid, õunaseemneid jne. USA ravimifirmad on teinud mitmeid uuringuid amügdaliini kohta, kuid kõik need on seni salastatud. Samas on üks maailma üks tuntumaid alternatiivmeditsiini kliinikuid Oasis of Hope USAs kasutanud amügdaliini edukalt kümnete tuhandete patsientide peal juba ligi 50 aastat.

Amügdaliini peab tavamedistsiin mürgiseks, kuid amügdaliini kohta on avaldatud ainult üks uuring, mis viidi läbi Mayo kliinikus ning kolmes teises onkoloogiakeskuses USAs. Tulemused avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine ja see uuring ei leidnud amügdaliinil mingit mõju. Seda uuringut on kritiseeritud palju, kuna see ei olnud läbi viidud vastavalt standarditele — puudus kontrollgrupp, ei olnud kaasatud oma ala spetsialiste.(NEJM) 1982.

Kuidas vitamiin B17 ehk amügdaliin toimib?

Vitamiini B17 molekul sisaldab kaks osa glükoosi (suhkrut), ühe osa bensaldehüüdi ja ühe osa tsüaniidi. Ained on lukustunud olekus nagu näiteks keedusoolas, mis sisaldab naatriumi ja kloori. Vitamiin B17 molekuli suudab lahti lukustada ja tsüaniidi vabastada ainult ensüüm nimega beta-glükosidaas. Kui B17 vee juuresolekul selle ensüümiga kokku puutub, vabanevad mõlemad mürgised ained — tsüaniid ja bensaldehüüd.

Seda lahtilukustavat ensüümi esineb vähirakkude juures, kus seda on väga suures koguses võrreldes tavaliste ehk tervete rakkudega. Vitamiin B17 lukustub lahti vaid vähirakkude juures ning vabastab mürgid, hävitades seeläbi vähirakke.

Kuidas terved rakud puutumata jäävad?

Terved rakud sisaldavad ensüümi rodanees, millel on võime neutraliseerida tsüaniidi, muutes selle kehale kasulikeks kõrvalsaadusteks. Rodaneesi on suurtes kogustes igas keha osas, välja arvatud vähirakkudes, mis seetõttu on kaitsetud.

Tavalised rakud toituvad oksüdatsioonist, mis on mitmeetapiline protsess ja mille tagajärjel moodustub lõpp-saadustena peamiselt süsihappegaas, vesi ja ammoniaak, mis organismist väljutatakse. Vähirakud toituvad aga suhkru käärimisest. Tavaliste ja vähirakkude erinevus on seetõttu väga suur. Tavalistele rakkudele annab energiat hapniku gaas. Vähirakud saavad aga energiat glükoosi kääritamisest, mis on madalamate eluvormide energia allikas. Glükoosi kääritamine toimub samuti näiteks alkohoolsete jookide valmistamises.

Teine mürgine aine, mida vitamiin B17 sisaldab, oksüdeerub tavaliste rakkude juures tänu hapnikule ning muutub kahjutuks bensoehappeks. Bensoehappel on reumavastane, antiseptiline ja valuvaigistav toime. See võib võib selgitada ka seda, miks vitamiin B17 kaotab valu arstimite abita. B17 vabastab vähirakkudega kokkupuutel bensoehapet otse vajalikku kohta, ujutades vähikolde üle loodusliku valuvaigistiga.

Kui tsüaniid puutub kokku tervete rakkudega, muutub ta rodaneesi ja väävli abil tiotsüanaadiks. Tiotsüanaad on tuntud loodusliku vererõhu reguleerijana. Lisaks aitab see toota vajalikku B12 vitamiini. Kolmandaks positiivseks vitamiini B17 järelmõjuks on hemoglobiini ehk punaste vererakkude paljunemise ergutamine.

Kas vitamiin B17 ehk amügdaliin on mürgine?

Ei, see ei ole mürgine. See on sama mürgine kui tavaline keedusool või vesi. Tsüaniid ja ka bensaldehüüd on tõesti eraldi mürgised, kuid amügdaliinis, nagu mainitud, on need lukustunud olekus ja seetõttu ohutud.