Võid ehitusmaterjalina kasutada töödeldud rämpstoitu, pirukaid ja kooke, külmutatud valmislõunaid, purkidesse ja karpidesse pakitud eineid, VÕI sa võid oma keha üles ehitada värskele puu- ja köögiviljavundamendile, seemnetele ja pähklitele, läätsedele, kinoale ja durumnisule.

Kui sa tõesti tahad end hästi tunda, valid viimase variandi ja varustad oma keha sellega, mida too vajab, mitte rämpstoiduga.

On oluline märkida, et värsked puu- ja köögiviljad kiirendavad rakkude uuenemist ja varustavad keha vajalike vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantidega, mis aitavad elada meil elada kauem ja õnnelikumalt.

Foto

Ajurakud kestavad üldiselt terve meie elu, sünnist surmani. Kuid on olemas ka selline protsess nagu neurogenees, mis toimub ajukoore kolmes piirkonnas. Seal rakud uuenevad. Peaaegu sajandi vältel uskusid teadlased, et inimeste ega primaatide ajurakud ei uuene ning uusi neuroneid elu jooksul juurde ei teki. Kuid viimastel aastatel ollakse aeglaselt jõudmas seisukohale, et neuronid tegelikult siiski uuenevad ja uute neuronite lisandumine pärast kaasasündinute küpsemist on võimalik.

Foto

Üks asi, mida maks väga hästi teeb, on enesetaastamine. Tegelikult taastab maksakude end kogu organismist kõige paremini. Kui maksast mõni tükk eemaldada, kasvab see organ üsna kiiresti normaalsuurusesse tagasi, ning mitte ainult. Kuue nädalaga uuendab maks end täielikult! See pole siiski mingi eriline üllatus, sest mõtle, kui palju mürke meie elu jooksul maksa läbib. Kui maks end iga kuue nädala tagant ei uuendaks, ei elaks ta tõenäoliselt väga kaua.

Foto

Vabad radikaalid pommitavad meie keha pidevalt ja DNA saab kogu aeg tugevasti kahjustada. Õnneks on DNA aga võimeline iseennast taastama ning see võtab aega pisut rohkem kui kaks kuud. Süües erinevaid rohkelt antioksüdantide sisaldavaid toiduaineid, näiteks brokoli, marjad, reishi seen, aitame DNA-l taastuda. Abikäe ulatavad ka ensüümiderikkad toortoidud.

foto

Kui mao limaskestale aega anda, paraneb see viie päevaga. Selleks võib võtta arsti poolt määratud ravimeid, kuid mao epiteelrakkude kiht taastub ka iseenesest viie päeva jooksul. Toidu seedimine on üsna raske töö ning sest peab mao limaskest olema kiiresti taastuv. Mao ülejäänud (sügavamatest) kihtidest pärit rakkude eluiga on keskmisel 16 aastat.

Foto

Naha pindmine kiht epidermis uueneb iga 2-4 nädala järelt (umbes kuu ajaga). Nahk on üldse üks kõige kiiremini uuenevaid organeid meie kehas ning see on väga tänuväärne, sest saab ju just nahk igapäevaselt väga palju kahjustada.

Nahal on võime kinni kasvatada ka väga suuri vigastusi ning seda tänu dermises asuvatele tüvirakkudele ja epidermise basaalkihi rakkudele. Mõlemal neil on taastumises oluline roll mängida.

Foto

Punased verelibled elavad umbes neli kuud, valged verelibled aga enam kui aasta. Organism toodab pidevalt uusi vererakke, eriti naistel, kes igakuiselt menstrueerivad või neil, kes on läbi elanud mingi verekaotusega trauma või kellele on vereülekanne tehtud.

Veresoontes liikudes punased verelibled vananevad ja nende kuju muutub, nad suunatakse maksa ümbertöötlemisele. Seal neist välja võetud rauda hakkavad kasutama uued ja terved punased verelibled ning vanad, n-ö tühjad verelibled lagundatakse maksas.

Uute luurakkude ehitamiseks kulud kehal natuke rohkem kui kolm kuud. Kogu inimese skelett (täiskasvanul) vajab uuenemiseks siiski kümmet aastat. Tegelikult on sinu luud pidevas muutumises. Osteoklastideks kutsutavad rakud lõhustavad vanad luurakud ja nende asemele ehitavad osteoblastid uue luukoe. Uus luukude asendab vana umbes kolme kuuga. See on tavaliselt ka aeg, mis kulub luumurru täielikuks paranemiseks.

Foto

Ka kopsurakud uuendavad end pidevalt, ja seda täiesti selge põhjusega. Kopsud võtavad kogu aeg väliskeskkonnast õhku ja puhastavad selle mürkidest ja kemikaalidest, mis välisõhus sisalduvad. Seepärast peavad nad ka suhteliselt kiiresti uuenema. Alveoolides, kus toimub hapniku vahetus kopsukoe ja vere vahel, leiab aset pidev, umbes aastapikkune uuenemisprotsess. Kopsukoe pindmised kihid aga vahetavad vanad rakud uute vastu välja 2-3 nädalaga.

Allikas: livelovefruit.com