Ingver on umbes sama äkiline ja vägev toiduaine nagu meil küüslauk või sibul. Sellest saab valmistada pea kõike. Kui valid poest ingverijuurikat, siis vali priske kahjustamata ingveritükk, väldi kortsulisi risoome, sest need võivad olla kuivad ja puitunud. Värske ingver säilib külmikus õhukindlas karbis või augustatud paberkotis umbes kaks nädalat.

Ingverivinegrett. Pane köögikombaini 2 tükeldatud rohelist sibulat, 2 küüslauguküünt, 2 sl seesamiõli, 2 sl sojakastet, 2 sl riisiäädikat, 1 sl hakitud värsket ingverit, 1 sl mett ja püreesta. Vala töötavasse masinasse järk-järgult 4 sl rapsiõli. Tulemuseks on 2 dl salatikastet, mis sobib värske köögivilja, kala ja kanaga.
Ingverimaitseline porgandisupp. Kuumuta potipõhjas oliiviõlis 1 suur hakitud sibul, pöidlapikkune jupp peeneks hakitud ingverit ja 1 tl vürtsköömneid klaasjaks. Tükelda 5–6 keskmist porgandit ja vala potti, kalla peale 0,75 dl kana- või köögiviljapuljongit. Keeda kaane all, kuni porgandid on pehmed. Seejärel püreesta, vala supp potti tagasi ja kuumuta madalal temperatuuril keemiseni. Maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. Happesuse lisamiseks sobib sidrunimahl, kreemisemaks muutmiseks võib sisse segada kohvikoort. Kaunistamiseks porgandi- ja ingveriribad, samuti röstitud piiniaseemned.
Ingveritee. Kuumuta 8 sl peenelt viilutatud värsket ingverit 1,5 l vees 20 minutit. Lisa 2 sl mett või pruuni suhkrut. Kurna vedelik läbi sõela kannu. Soovi korral võid lisada sidruniviile.
Vürtsikas ingveri-mojito. Hõõru 25 värsket piparmündilehte, 3 sl suhkrut ja 1 tükeldatud laim kõrges tugevas klaasis peeneks. Lisa 65 ml rummi ja supilusikatäis purustatud jääd. Sega läbi ja vala peale ingveriõlut. Kaunista piparmündi ja ingveriviilakaga.
Rabarberikompott. Võta 800 g tükeldatud rabarberit, 350 g tuhksuhkrut, 3 sl peeneks hakitud ingverit, 1 sl ingveripulbrit ning 1 apelsini mahl ja riivitud koor. Keeda madalal temperatuuril 10–12 minutit ning sega, kuni suhkur lahustub. Lase keema tõusta, seejärel jahuta. Serveeri kompotti vahukoore või vanillijäätisega.
Moosid. Ingver sobib õuna-, pirni-, virsiku- ja apelsinikeedisesse.
Marineeritud ingver ehk gari on traditsiooniline kaaslane sushile. Seda süüakse erinevat sorti sushide vahepeal, et puhastada maitsemeeli, või sushitüki peal. Koori ja lõika 500 g värsket ingverit väikesemateks juppideks. Sega ingver 1 sl soolaga ja jäta pooleks tunniks seisma. Seejärel pane ingverijupid suletavasse purki. Sega potis kokku 250 ml riisiäädikat ja 5–7 sl suhkrut ning lase keema. Vala kuum marinaad ingveritükkidele. Jahuta, sule kaanega ja aseta külmkappi. Nädala pärast on ingver tõmbunud roosakaks ning on tarvitamiseks valmis. Enne serveerimist lõika ingver väga õhukesteks viiludeks.
Suhkruingver on jõudnud pakendatult poelettidele, ent seda pole keeruline ka kodus valmistada. Lõika kooritud ingver 3 mm paksusteks viiludeks ning hauta kaane all vaevalt keevas vees 60 minutit. Lase sõelal nõrguda. Pane viilud keedunõusse koos võrdse kaalukoguse suhkruga ning 0,5–1 dl veega. Hauta väga väikesel kuumusel ja vahetevahel segades, kuni ingver on läbipaistev ja siirup ära keenud. Kasta viilud peensuhkrusse ning säilita õhukindlas anumas kuni 3 kuud.

PromoOma Maitse