Gluteen on valk, mida on väga raske seedida, seetõttu peaks gluteeni sisaldavaid teravilju enne tarbimist leotama, idandama või kääritama. Hea näide siikohal on juuretisega küpsetatud leib. Kääritamisprotsess aitab gluteeni lagundada ning muudab teraviljas olevad toitained inimesele kergemini kättesaadavaks, vahendab Rimi.ee oma blogis.

Osad inimesed ei suuda aga gluteeni üldse seedida. Sagedamini esinevad sümptomid on kõhulahtisus, kõhupuhitus ning üldine raskustunne seedetraktis. Kui kahtlustad, et sul võib olla probleeme gluteeni seedimisega, lülita vähemalt nädalaks oma menüüst välja nisu, speltat, rukist, otra ja kaera sisaldavad toiduained ning asenda need gluteenivabade tervailjadega nagu riis, hirss, tatar ning meile vähem tuntud kinoa ja amarantiga.

Kui tunned enesetunde olulist paranemist võib tegu olla gluteenitalumatusega. Otsene ravi sellele puudub ning lahendus on gluteeni sisaldavate toiduainete vältimine. Enne radikaalsete muudatuste läbiviimist oma menüüs soovitan kindlasti nõu pidada perearstiga või toitumisspetsialistiga, kindlustamaks, et saad toidust kätte kõik vajalikud ained, mis varem tulid gluteeni sisaldavatest toodedest.