Sushi’d on Jaapani köögis erinevad äädikaga maitsestatud riisiroad, mitte ainult toores kala. Ajalugu ulatub sel toidul vähemalt 7. sajandisse, mil kala säilitati riisi vahel marineerides, kusjuures pärast pooleaastat seismist söödi ära kala, aga riis oli jääkprodukt.
Sushi’d, millega oleme harjunud, tulid 17. sajandil, mil puukarpidesse pandi vaheldumisi kala, äädikaga maitsestatud riisi ja mereande ning pressiti roog kokku briketiks, millest söögi jaoks lõigati ribasid. Tänases mõttes tänaval söögiks müüdav sushi arenes välja alles 19. sajandil.
Veel mõni aeg tagasi pidi sushi-kokk Jaapanis läbima kümneaastase koolituse, enne kui tal lubati restoranis töötada. Praegu piisab kahest aastast.
Ja muide, ajalooliselt ei ole lubatud naistel sushi’sid valmistada, sest nende käetemperatuur olevat
meeste omast pool kraadi soojem ja see rikkuvat kala maitse.

Tasub teada

Sushikõrvane roosa ingver on mõeldud maitsete puhastamiseks erinevaid sushi’sid süües. Kellele aga meeldib, võib seda niisama sushi peale panna.
Wasabi’l on antibakteriaalne toime ja seepärast peaks teda toore kala juurde sööma. Wasabi’t võib panna nii sushi peale kui ka segada sojakastme sisse maitse pehmendamiseks.
Sushi kõrvale on parim jook roheline tee, sest aitab maitseid välja tuua. Mingil juhul ei tasuks kõrvale juua Coca- Colat või kohvi.
• Kui sööd nigiri sushi’t, siis tõsta kala riisipadjalt ja kasta sojakastmesse. Seejärel pane kala tagasi ja alles siis söö. Sojat tasub panna pigem vähem kui rohkem. Kui pistad terve riisipalli sojakastmesse, rikud ära maitsebuketi ega erista kala ega riisi maitset.
• Supermarketis müüdavad sushi’d pole sushi-meistrite sõnul proovimist väärt, sest need on tunde külmas seisnud. Pigem eelista värsket kraami pakkuvat sushi-baari või õpi ise sushi-tegu selgeks.

Kuidas head sushi't ära tunda?

Maki’d peavad olema kindlas vormis, kas kandilised või ümarad. Rull peab olema tugev ja täidis ei tohi laiali vajuda. Samuti peaks täidist olema parajalt palju.
• Riis peab olema kergelt hapukasmagusa maitsega ega tohi olla külm, aga ka mitte soe.
• Kala peab olema riisist madalama temperatuuriga. Samuti peab sushi’sse sobiv kala olema väga värske ja lõhnama nagu kurk või arbuus, mitte ei tohi olla vänge kalahaisuga.