Kõigis kapsaliikides on suhteliselt palju vett, 90% või rohkemgi. Suuri erinevusi ei ole ka valkude, rasvade ja süsivesikute sisalduses. Tänu süsivesikute vähesele sisaldusele annavad kapsalised vähe energiat. Osaliselt on madala kalorsuse põhjuseks asjaolu, et neis sisalduvatest süsivesikutest peaaegu poole moodustavad seedimatud kiudained. 100 grammi valget peakapsast annab keskmiselt 28kcal, sisaldab 1,1g valku, 0,2g rasva, 5,4g süsivesikuid, 2g kiudaineid ja 0g kolesterooli, kirjutavad toitumisnõustaja Anneli Ratas ja toitumisterapeut Annely Soots ajakirjas ”Toitumisteraapia”.

Kapsas teeb reipaks, annab jõudu ning hoiab organismi tasakaalus. Peale selle on kapsas kasulik mitmete tõbede korral – aitab ennetada vähki, takistab veresoonte lupjumist, hoiab vererõhku normi piires ja tugevdab luustikku.

Sadama turg

Aive Luigela soovitab nädalas ära süüa ühe terve kapsapea. See tundub esialgu jahmatavalt suur kogus, kuid polegi nii palju kui see 7 päeva peale ära jagada. Seda enam, et kapsast saab kasutada väga mitmel moel – salatitesse, suppidesse, hautistesse ja pirukatesse.

Juba kreeka arst Hippokrates soovitas oma patsientidele hapukapsast ning Rooma riigi- ja kirjamees Cato vanem on väitnud, et ”kapsas parandab mädaseid haavu ja aitab seal, kus muu ravi enam ei aita”.

Lõpetuseks ühe lihtsa, kuid maitsva salati retsept:

KIRJU KAPSASALAT

  • punane või valge peakapsas (peenteks ribadeks riivitud)
  • heldelt õunu (jämedalt riivitud)
  • porgand (jämedalt riivitud)
  • peotäis rosinaid (pestud ja pisut leotatud) või granaatõunaseemneid
  • väike peotäis kreeka pähkleid (jämedalt hakitud) või seedripähkleid
  • jogurtikaste (jogurtit, sidrunimahla, tsipa soola ja suhkrut, maitse järgi maitserohelist- näiteks tilli ja peterselli)
  • Sega kõik kokku ja naudi. Tunned, kuidas tervis tuleb.