Meie Eesti jõulutoidud ei olegi tegelikult meie põhjamaa inimesele väga ebatervislik valik, kuid sõltub siiski palju neid süüa ja millist toorainet kasutada. Hapukapsas, eriti kui sinna sisse veel köömneid või vürtsköömneid on lisatud, aitab paremini lihal ja vorstil seedida. Keelatud ei ole ka liha kõrvale klaasike punast veini, sest see tegelikult soodustab samuti seedimist. Küll aga ei maksa rohkem liha süüa mõttega, et siis võib rohkem veini juua.

Annan siinkohal mõned soovitused, kuidas jõulud kergema enesetundega mööda saata:

  • Tee jõulutoidud õli ja searasva asemel gheega – ghee ehk selitatud või aitab toidul paremini seedida ja lisab toidule ka mõnusa magusa maitse.
  • Kasuta erinevaid vürtse, toidu sisse lisa ingverit, vürtsköömneid (väga hea hapukapsale), pipart, musti köömneid, kardemoni, muskaatpähklit, nelki, katseta julgelt ka kaneeliga. Võid toidule lisada ka koriandriseemneid ja apteegitilliseemneid. Vürtse võid kasutada nii purustatult kui tervelt. Purustatud vürtsid peenesta vahetult enne kasutamist ja lisa alles toidu tegemise lõpu poole. Purustamata vürtsid kuumuta umbes minut ghees ja siis lisa sinna muud ained. Mustad köömned sobivad imehästi ka küpsetiste sisse, nad on õrna maitsega ja ei tüki esile.
  • Tee juba hommikul termosega ingveriteed ja joo seda kogu päeva vältel. Ingveritee jaoks võta 1 l vett, kuhu lisa sõrmeotsasuurune tükk ingverit (tükeldatult) ja siis keeda vaiksel tulel kuni järel on 2/3 tee kogusest. Pärast võid lisada sinna ka vürstköömneid ja kaneeli.
  • Toidu kõrvale joo kuuma vett või ingveriteed.
  • Söögiaegade vahel püüa mitte maiustada.
  • Hommikut alusta klaasi sooja veega.
  • Kui tunned, et su seedeelundid siiski toitu seedida ei soovi, siis lõika vahetult enne sööki viil ingverit, raputa selle peale näpuotsatäis soola ja näri seda.
  • Kui soovid süüa liha, siis eelista värsket, külmutamata maheliha. Pigem kana, sest punast liha on raske seedida. Ajurveeda liha otseselt ei keela, eriti põhjapoolsetele rahvastele, kuid vaimsete eesmärkidega inimeste toidulauale see enamasti ei kuulu. Ka alkohol mitte. (Minu enda pere kasutab jõulutoiduks enamasti kodumaiseid mahejuurvilju ning ka pastöriseerimata piimatooteid. Liha meie peres praktiliselt ei tarbita, samuti alkoholi.)
  • Juurvilju võid riivida ning siis need õrnalt gheega ning vürtsidega pannilt või potist läbi lasta.