Hiina kultuuris õitsengu ja heaolu sümboliks peetavast lihast loobumine pole just kerge ning seda iseäranis pühade ajal, kuna hiina köögi lahutamatuks osaks olev kana ja kala ohter söömine tõotab sööjale tulevast õnne ja küllust.

Kui varem olid taimetoitlased enamasti budistid, kes loobuvad lihast, järgimaks Buddha õpetust, siis tänapäeval moodustab suurema osa hoopis noor generatsioon, kelle põhjendused lihast loobumiseks on soov anda oma panus keskkonnareostuse vähenemiseks ning kaastunne loomade suhtes. Linnades on taimetoidurestoranide hulk aasta-aastalt kasvanud ning taimsete toitude menüüd söögikohtades on rikkalikumad kui iial enne. Selline areng Hiinas on toimunud viimase kümne aasta jooksul.

Lisaks ohtratele keskkonnahoiu kampaaniatele on Hiina noored mõjutatud ka popkultuurist. Teismelistele on suureks eeskujuks sellised kuulsad taimetoitlastest staarid nagu wushu täht Jet Li, laulja Faye Wong ja filmidiiva Natalie Portman. “Taimetoitlane olla on cool. Sa ei lähe paksuks ja oled kaastundlik loomade suhtes,” sõnab Xu Zihan, keskkooliõpilane Anhui provintsist Hiinas idaosas.

Kaastunne looduse vastu ja puhtast keskkonnast hoolimine on hiinlastele muutunud järjest olulisemaks seoses keskkonnareostuse ülikõrge taseme ning sellest tulenevate terviseriskide teadvustamise levikuga.

Toimetas: Liina Liisveld