Eesti tomat ja kurk

Hetkel tuleb osta ja süüa Eesti tomatit ning Eesti kurki. Tomati hooaeg hetkel algab, turule on jõudnud esimesed sordid ja korjed. Turul Räpinas kasvanud tomateid müünud talupidaja ütles, et turul on hetkel veel vaid 4 Eesti tomati müüjat. Tomateid müüakse hinnaga 3,5 eurot kilo ning saada on neid Räpinast Peipsini. Kuna tegemist on esimese tomatisaagiga, siis on ka hind hetkel veel üsna krõbe.


Eesti kurki on aga müüdud turul juba mõned nädala ning Peipsi veerelt ja Lõuna-Eestist pärit kurgil on hind ka juba mõnevõrra mugavamaks muutunud: parimad lühikesed kurgid on hinnaga 1,80-1,90 eurot kilogramm, kui on soovi aga mõned kilod ka kiirhapendada, leiab mõnusalt pisikesi ja visuaalselt nõrgemaid kurke ka 90 sendiga kilo eest.
Kätte on jõudnud juulikuu ning enamus istutatu ja külvatu hakkab kandma vilja ning see tähendab, et aina enam hakkab turule ja laatadele jõudma head ja puhast Eesti talutoitu.
Seoses kuiva maikuuga on metsades seeni vähe ning need seened, mis on turule jõudnud on üsna krõbeda hinnaga - kaheksast poolest eurost üheksa ja poole euroni kilo kukeseente eest. Mükoloogide sõnul aga võiks niiske ja sajune ilm nädala-kahega parandada seente olukorda metsades ning see peaks ka seenehinnad turul langema panema.

Teine toode, mida turul oli mägede viisi, olid värsked herned, kuid jällegi näitab hing - 3,5 eurot kilo -, et tegu on esimeste korjetega. Turult on saada ka türgi ube ja põldube, kuid ka need kuuluvad hetkel veel kategooriasse "liiga vara ja liiga kallis".

Maasikad ja murelid on odavnenud

Kohalikud maasikad ning Ungari murelid on jõudnud juba kaua turul laiutada ning nüüd saavutanud hinna, kus mesimagusaid vilju tuleks ohtralt tarbida. Kui koogi või magustoidu tegemiseks peaks minema vaja aga näiteks mustikaid, vaarikaid, mustsõstraid või kirsse, siis ka need on kohalike marjade näol turul kõik olemas.


Kohal on ka Eesti värske kartul ning seda nii pestuna, kui otse põllult tooduna. Kindlasti tasub Keskturule minna maitsma ja ka ostma Kreekast pärit arbuuse. Hind on küll 2 eurot kilo eest, kuid maitseb kordades paremini kui suurtest kauplustest ligi 10korda odavamana ostetud viljad.

Selleks aga, et lugu ei jääks lihtsalt vaid turuülevaateks või reklaamiks, pakume Maitsed.ee toimetuse poolt ka väikese soovituse: õhtusöögiks ei ole enamasti vaja teha muud, kui keeta soolaga värskeid kartuleid, hakkida kokku värske tomati ja kurgi salat kohaliku tilli ning hapukoorega - elu on ilus!

Minge turule ja tarbige ohjeldamatult seda, mida just praegu maa meile kasvatab.