Kulinaarne teater on Tallinna Teeninduskoolis traditsiooniline finaal kokaerialade peoteeninduse aine kokkuvõttena – õppeprojektina, kus õpilastel tuleb ette valmistada ja korraldada õhtusöök. Selle viivad läbi teise kursuse kokaeriala õpilased, kaasa aitavad-toetavad-tõukavad rühmajuhendajad Pirje Pärimetsa, Irina Horošihh, Ljudmilla Koltšenko ja Kristi Tiido. Õpilased otsustasid üheskoos juhendajatega menüü, koostasid retseptid, tegid proovitööd. Lisaks mõeldi läbi, kuidas roogasid serveerida, koostasid eelarve, reklaamid, valmistasid piletid, menüükaardid. Laua- ja saalikujunduse ülespanek hetkel juba käib, muusikalised etteasted on juba paigas ja soundcheck tehtud. Ehk siis kõik, mida sellise suure õhtusöögi jaoks vaja läheb, on õpilaste kanda ja vastutada.

Kõige raskem on teha esimest sammu – alustamine oli ka seekord kõige keerulisem. Õhus oli väga palju erinevaid teemasid Chicago gangsteritest geomeetriliste kujunditeni. Iga idee välja pakkujad said oma ideed teistele tutvustada ning hääletuse tulemisena selgus enim hääli saanud idee. Sel aastal osutus selleks metsateema – määravaks sai toimumise aeg ja kohalik tooraine. Väikese lumise vürtsi on juba ettevõtmisse lisanud ka ilmataat – nii varast lume tulekut ei suutnud keegi ette näha. Õnneks on vajaminev metsakraam juba varem korjatud, muuhulgas ka sammal ja lehed.

Selleaastaseks kulinaarse teatri peategelaseks on põder, kellele sekundeerivad seened ja marjad. Menüü koostamisel said kandvateks printsiipideks hooajalisus ja tooraine kohalik päritolu. Eelroana pakutava marineeritud metshanemaksa valiku tingis just lindude küttimisaeg, samamoodi kattub kulinaarse teatri etenduse aeg põdrajahiga. Seened ja sügis käivad kokku nagunii. Koduloomade liha kasutamise välistas juba teemavalik, metsloomadest jäi pikema arutelu tulemusena sõelale põdraliha, mille valmistamiseks prooviti erinevaid küpsetusmeetodeid ning lisandeid.

Tervituseks on metshanemaks koos rabarberi-kirsimoosiga, mis on serveeritud krõbedal riisikoogil. Hapukas moos sobib alati hästi täiendama maksale omast maitset ning riisikoogile lisavad krõbedust kõrvitsaseemned. Eelroaks pakume metsaseenesuppi- klassikaine kreemine metsaseenesuppi pakume kukli seest ning krõbedat tekstuuri lisab rukkijahust näkileib. järgmiseks vahekäiguks on vutimunatarrend köögiviljade ja suitsutatud pardilihaga. Kreemisust ning tekstuuri lisavad erinevad hapukoore- mädarõikakreemid ning oliivipuru koos kuiva oliivõliga. Pearoaks pakume põdraliha confiti, millele lisaks kodumaised juurviljad ning mõnusalt tummine mustsõstrakaste. Põdraliha on küpsetatud 6 tundi koos maitseainetega puljongis ja võis ning selle tugevat maitset tasakaalustavad ahjus küpsetatud juurviljad oma eheda maitsega. Vahekäiguks on Gin Tonic Granita- jäine segu klassikalisest joogist. Metsahõngu lisab kadakamarjasiirup ning elevust serveerimisviis.

LAUALE KANTUD MENÜÜ "Õhtusöök METSas":

Peakoka tervitus – Marineeritud metshanemaks rabarberi-kirsimoosiga riisikoogil
Eelroog – Metsaseenesupp rukkikuklis
Vahekäik – Vutimunatarrend suitsutatud pardiliha ja köögiviljadega, lisandiks krõps, chips, sammal
Pearoog – Põdraliha-confit põletatud ahjukartuli, juurselleri- pastinaagikreemi, küpsetatud köögiviljade, mustasõstrakastme ja männikasvuõliga
Vahekäik – Gin Tonic Granita, gin-toonik + kadakamarjad
Dessert – Šokolaadipalgike lime ganache’i, pistaatsiasambla ja pohlakastmega, kastmest loomajäljed (pohlakaste agar-agariga), sarapuupähklid karamellis

Kulinaarne teater 2016 on edukalt tehtud, oleme kogemuse võrra rikkamad. Õhtusöök metsas andis elamuse kõigile meeltele, suu ja silmad, kõrvad ja nina - kõik tajusid suurepärast etendust ning kuuenda meelega sai aimata kui palju õpetajad Pirje, Ljudmilla, Kristi ja Irina koos kokaõpilastega selle õhtu nimel on ettevalmistusi teinud. Peoteeninduse mooduli juurde võib kirjutada antiikaja filosoofi Aristotelese (384-322 e.Kr) ütluse: "See, mida me peame õppima tegema, õpime ainult seda tehes."