Kuidas ma peaksin reageerima, kui minu teismeline soovib olla vegan?

Toitainete saamise ja tervise seisukohast on hoolikalt planeeritud veganlus ka teismeliste puhul aktsepteeritav, ent see vajab teadlikku lähenemist. Tänapäeval on veganlus kahjuks tihtipeale rohkem moesuund kui tervise eest hoolitsemine.

Paljud teismelised ei tea, et võivad oma tervisele tasakaalustamata toitumisega liiga teha. Näiteks ei sööda piisavalt köögivilju, mis peaks olema toitumise alustala. Teiseks ja suuremaks murekohaks on toitumishäired: paljud noored kasutavad veganlust kui ühte võimalustest oma toitumist piirata.

Alustatakse taimetoitlastena ning seejärel hakatakse veganiteks. Lisaks võivad noorukid väita, et neil on talumatus mõne toidu suhtes ja lõpuks ei olegi valikusse enam eriti palju toiduaineid jäänud, mida nad süüa saavad.

Mida teha, kui kahtlustad lapsel toitumishäiret?

Kui Sa kahtlustad, et Sinu lapsel võib olla mõni toitumishäire, mida ta püüab veganluse taha peita, siis ei ole mõtet lapsega toitumisteemadel vaielda. Tarvis oleks leida professionaalset abi, alustades toitumisterapeudi/toitumisnõustajaga, kes on kvalifitseeritud töötama toitumishäire all kannatavate klientidega. Sa võid pöörduda ka perearsti poole, eriti kui Sinu laps on kiirelt kaalu kaotanud. Tuleks meeles pidada, et selline käitumine ei ole omane ainult tüdrukutele, vaid ka poisid võivad veganlust toitumishäire puhul n-ö vabanduseks tuua.

Vanemal on põhjust veganluse puhul muretsemiseks isegi siis, kui tegemist ei ole toitumishäirega. Et laps mõistaks veganlust paremini, palu tal teha uurimistööd selle kohta, kuidas organism saaks kõik vajalikud toitained vegandieedi korral kätte. See aitab lapsel mõista, et veganlus tähendab väga mitmekülgset toitumist ja vajab retseptide otsimist, poeskäimist ning kokkamist. Kui teismeline soovib järgida vegandieeti, siis ei saa ta eeldada, et vanemad talle neid toite valmistaksid.

Millised on vegantoidud, mida saaksime kodus valmistada?

Kasuta toidutegemisel liha asemel ube, läätsesid, kikerherneid. Tee erinevaid juurviljatoite, näiteks vokirooga tofu, riisi ja köögiviljadega; pähklivõi õuna või banaaniga. Vegani toidulauale sobivad hästi smuutid värskest mahlast, mustikate ja banaaniga. Lisa alati ka peotäis brokkolit – usu, brokkoli maitset ei ole tunda ja tänu mustikatele on smuuti kõike muud kui rohelist värvi.

Vegantoitude ja -retseptide otsimine võib olla hea kogemus, mis aitab pereliikmeid inspireerida rohkem köögivilju, täisteravilju ja läätsesid oma menüüsse lisama.