Toidust saame me energiat, et funktsioneerida. Täpselt samamoodi saame me energiat ka alkoholist. Paraku on alkoholis kaloreid aga suhteliselt palju. Ühes grammis alkoholis on 7 kalorit, mida on tunduvalt rohkem kui süsivesikutes ja valkudes, kus ühes grammis on 4 kalorit. Samas rasvas on kaloreid koguni 9. Lisaks on kehal tükk tööd, et alkoholi põletada.

Kui toidu seedimiseks kulub kehal energiat, siis alkohol imendub kergesti vereringesse ja keha lisatööd ei tee. Organismi jaoks on alkohol mürk, ning maks tegeleb aktiivselt selle lagundamisega. Samal ajal toidu seedimist ei toimu. Selle tulemusel veresuhkur langeb ja tekib söögiisu. Sellepärast söömegi purjus peaga tunduvalt rohkem.

On tõsi, et kõik üleliigsed kalorid talletatakse kehas rasvaks. On ka tõsi, et alkohol viib vett kehast välja. Koos veega kaotame ka vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Ühtpidi paisume ja teisest küljest kaotame häid aineid – tulemuseks elukvaliteedi langus.

Enne pidu

Kuna sa tead nagunii, et plaan on juua, siis planeeri juba varakult kogu päev. Enne peole või enne pidulikku õhtusööki võiks süüa. Söök peaks olema kerge. Vali, kas kerge supp koos täisteraleiva viiluga või mõnus kerge salat koos taise fileetükiga. Kui liha ei armasta, siis muna. Nii ennetame vere glükoositaseme suuremat kõikumist ja ennetame ka õhtusöögil ülesöömist.

Võta juba ennetavalt vitamiine ja mineraalaineid. Näiteks B- ja C-vitamiini ja magneesiumi, kaaliumi, naatriumi. NB! Pole ühtegi teaduslikku uuringut, mis kinnitaks nende tarbimise kasulikkust enne alkoholi tarbimist. Siiski ei välista see fakti, et vesilahustuvad vitamiinid (B, C) ja mineraalaineid vedelikuga kehast tavapärasest rohkem väljuks.

Peo ajal

Joo klaas vett enne alkoholi tarvitamist ja joo samuti klaas pärast iga dringi tarbimist. Nõnda vaheldumisi juues ennetame keha dehüdreerumist. Kaval on endale valada poole vähem ja juua aeglaselt ja väikeste lonksudega. Nii püsivad asjad kontrolli all ja oht alkoholi liiga palju tarvitada väheneb.

Vältida tuleks suure kalorisisaldusega jooke. Erinevates jookides on erinev kalorite sisaldus.
Pooleliitrises õlles on umbes 200 kalorit. Purju jäämiseks tuleb seda rohkem juua. Viis õlut teeb kokku juba 1000 kalorit ja kümme õlut 2000 kalorit. Sama jutt kehtib siidri kohta.

Klaasis veinis (vahuveinis) on kaloreid umbes 80. Kui nüüd lõbusalt õhtut nautida ja 3 klaasi juua siis tarbime juba 240 kalorit. Viie klaasiga juba 400 kalorit.

Kange alkohol võib olla kõige petlikum. Long Island kokteilis võib olla koguni 780 kalorit. Klassikalises Cuba Libre’s 200-300 kalorit ja naiste ühes lemmikus Margarita’s 330 kalorit, kus enamus on suhkur. Tunduvalt vähem sisaldab kaloreid näiteks Gin&Tonic (u 150) ja Tom Collins (u 125). Ehk eelistada võiks kokteile, kuhu karastusjooke lisatud pole.

Pärast pidu

Enne magama minekut joo veel klaas või kaks vett. Kui kodus leidub spordijooki, kus vähe süsivesikuid ja palju elektrolüüte, siis võiks eelistada seda. Lisaks võib tarbida mineraalaineid toidulisandite näol (Mg, K, Na). Üks võimalus selleks on soolakapsel.

Järgmine päev

Alusta hommikut klaasi veega. Parim on soolane mineraalvesi, aga piisab ka kraanist tulevast. Edasi oleks vaja keha taas üles turgutada. B- ja C-vitamiini kadu oleks hea kuidagi tagasi saada ja üks võimalus on omastada neid toidulisanditest. Lisaks võib võtta veel ühe soolakapsli või siis eraldi kas magneesiumit, naatriumit või kaaliumit. Kuigi jätkuvalt teadus ei kinnita seda, et need pohmelli vähendaks.

Kes tablette süüa ei soovi ja tahab, et kõik oleks looduslik, võib proovida kookosevett ja smuutit (apelsin-sidrun-greip-ingver).Kohvi võib juua, aga mitte rohkem kui 1 tass, sest sarnaselt alkoholile viib kohv vedeliku kehast välja.

Alkoholist ja toidust on meil energiat tegelikult veel piisavalt ja väga palju süüa pole mõistlik. Siiski toidukorda vahele jätta ei tohiks ja selle asemel võiks süüa lihtsalt vähem. Röstsai ja banaan või siis täisteraleib koos munaga on hommikuks super.

Kui järgmisel päeval tunned siiski suurt nälga, oleks mõistlik süüa täisterapastast, kartulist või tumedast riisist tehtud roogasid. Need on aeglaselt imenduvad süsivesikud, mis varustavad keha vajalike toitainetega.

Alkoholi juurde manustada pole otstarbekas, sest see aeglustab vaid kogu keha taastumist. Kokkuvõttes oleks see justkui antidepressant, mis tekitab küll rahustava ja parandava tunde, aga kehale teeme sellega hoopis kahju.