1981. aastal asuti uurima, mis võib juhtuda üleminekul keemiliselt põllumajanduselt mahepõllumajandusele. FST tulemus üllatas neid, kes pilkasid mahetootmist. Pärast esialgset saagikuse vähenemist esimestel üleminekuaastatel, näitas mahepõllumajandus kasvutrendi ja ületas isegi tavapärase süsteemi tulemusi. Selle aja jooksul sai FST võrrelda kahe süsteemi pikaajalist potentsiaali.

Mida Rodale uuringu aruanne näitab:

  • Mahepõllumajanduse saagikus on võrdne tavapõllumajanduse saagikusega.
  • Mahepõllumajandus ületab tavalist põllumajandust põua-aastatel.
  • Mahepõllumajandus pigem suurendab, kui kahandab mulla orgaaniliste ainete koostist, muutes süsteemi jätkusuutlikumaks.
  • Mahepõllumajandus kasutab 45% võrra vähem energiat ja on efektiivsem.
  • Tavapärane põllumajandus toodab 40% võrra rohkem kasvuhoonegaase.
  • Mahepõllumajandus on tulusam kui tavaline.

Rodale Instituudi uuring on küll Ameerika kõige kauem kestev mahe- ja tavapõllumajanduse võrdlus, kuid siiski on mitmed ülikoolid viimastel aastatel alustanud sarnaseid pikaajalisi uuringuid. Nad juba teavad, et mahepõllumajandus on tulusam, ajapikku suurendab mullaviljakust ja võib anda sama palju saaki kui tavapõllumajandussüsteem.

Kuna me puutume kokku muutlike ja ekstreemsete ilmastikuoludega, õli kasvava tarbimise ja hinnaga, veepuuduse ja elanikkonna suurenemisega, siis meil on vaja põllumajandussüsteemi, mis kohaneks oludega, peaks vastu või isegi leevendaks neid probleeme ja samas annaks tervislikke ja toitvaid toiduaineid. Üle 30 aasta kestev uurimistöö Põllumajandustootmise Süsteemide Eksperimendikeskuses (FST) on näidanud, et mahepõllumajandus on paremini kohandatud selleks, et toita meid praegu ning sama hästi ka pidevalt muutuvas tulevikus.