Niisiis oleks hea ning vajalik teada, kuidas mõjuvad lisa-, värv- ja säilitusained inimese organismile:

  1. Uuringud on näidanud, et sünteetilised värvained võivad tekitada allergiat, peavalu, hüperaktiivsust, õpi- ja keskendumisraskusi, samuti on neid seostatud soolestikuprobleemidega. Sünteetilisi värvaineid lisatakse paljudesse toodetesse, et parandada nende välimust, värvust ja muuta need isuäratavamaks. Schab and Trinh (2004) laiahaardeline uuring hõlmas sünteetiliste värvainete mõju laste käitumisele. Uuringu tulemusena leiti, et laste käitumine paraneb, kui kunstlikud värvained toidust eemaldada ja halveneb, kui laste toit sisaldab sünteetilisi värvaineid. Sasaki (2002) uuringus määrati 39 tavatööstuses enamkasutatava lisaaine genotoksilisust. Sünteetilisi toiduvärve, säilitusaineid ja sünteetilisi magustajaid testiti hiirte peal. Kõikidest lisaainetest olid kõige mürgisemad sünteetilised värvained. Nad kutsusid esile DNA kahjustusi kõhunäärmes, käärsooles, kuseteedes ning seedeorganites.
  2. Maitse- ja lõhnatugevdajaid (glutamaate) seostatakse paljudes uuringutes kahjuliku mõjuga närvi- ja hormonaalsüsteemile ning südametööle. See soodustab diabeeti, söögiisu tõusu ja ülekaalulisuse teket. Näiteks kasutatakse naatriumglutamaati laboriloomade rasvumise või diabeedi esilekutsumiseks, et testida ülekaalulisuse- või diabeedivastaseid ravimeid. Naatriumglutamaat on maailmas üks enim kasutatavaid maitsetugevdajaid.Hiinas 752 inimese seas (vanus 49-50, sh 48,7% naisi) läbi viidud uuringutulemused, tõestasid, et ülekaalulisust esines naatriumglutamaati sisaldavat toitu söövatel inimestel märgatavalt rohkem kui MSG-d mittesisaldava toidu tarbijatel. Tulemused näitasid, et MSG-d võib seostada ülekaalulisuse kõrgema riskiga. 2002. a. Ohguros läbi viidud uuringus lisati rottide toidule 3 kuu vältel naatriumglutamaati, millel oli märkimismväärne mõju glutamiinhappele silma klaaskehas, kahjustus ka võrkkest.
  3. Uuringutega on leitud põhjuslik seos sünteetiliste magusainete tarbimisest tekkinud peavalude, söögiisu tõusu, vähi tekke jm vahel. Sünteetilisi magusaineid kasutatakse tavatööstuses suhkruasendajatena, need sisaldavad kaloreid kas väga vähe või üldsegi mitte. Sel viisil suudetakse alandada toodete kalorsust. Kunstlikud magustajad on oluliselt magusamad kui tavaline suhkur, vajaminevad kogused teatud magusaastme saavutamiseks seega ka tunduvalt väiksemad. Enimkasutatavad suhkruasendajad on aspartaam, sahhariin. S.K. Van den Eeden leidis oma uuringus 1994. a. seoseid aspartaami ja peavalude vahel. 2005. aastal leiti laborianalüüside tulemusena rohkelt lümfoome ja leukeemiat nendel rottidel, kes olid toidetud suurema koguse aspartaamiga.

Kokkuvõtteks. Tavatööstuses on toiduainetes lubatud kasutada mitmeid sadu erinevaid sünteetilisi lisaaineid. Mahetöötlemisel püütakse säilitada toote loomulikkust ja kasutada võib vaid 36 loodusliku päritoluga lisaainet. Arvestades arvukate uuringute tulemusi, millest mõned näited ülalpool, on mahetööstuse toit tarbijale alati kindlasti ohutum kui tavatööstuse oma.