Lisatud suhkur on katastroof

Lisatud suhkur sisaldab nn tühje kaloreid: suhkrus pole toitaineid ja seda liiga palju tarbides võib tekkida oluliste mineraalide ja vitamiinide puudus. Lisaks on jõutud järeldusele, et suhkur on ülekaalulisuse, südamesoonkonna haiguste ja II tüüpi diabeedi peamiseks põhjustajaks. Usutakse koguni, et suhkru ületarbimise tõttu sureb aastas miljoneid inimesi, vahendab LM Keskus'e veebileht.

Rafineeritud süsivesikud on sulle halvad

Rasvade ja süsivesikute olulisuse (või kahjulikkuse) kohta on palju erinevaid arvamusi, kuid peaaegu kõik on ühel meelel, et rafineeritud süsivesikud on tervisele kahjulikud. Need kõrgendavad veresuhkru ja insuliini taset, mis võib viia rasvumise ja diabeedini, ega sisalda piisavalt toitaineid. Peale selle võivad need tekitada sõltuvust.

Ei ole olemas universaalset toitumiskava, mis sobiks kõigile

Rikkalik toidulaudSee on tõsi: me oleme kõik erinevad, kas või kehatüübi, geenide ja kasvukeskkonna poolest. Peaksime oma toitumisharjumusi kohandama vastavalt oma keha vajadustele. Mõnele sobib süsivesikuvaene dieet, mõnele taimetoit, ent kõigile üks meetod ei toimi. Tasub proovida ja katsetada, kuni leiad endale kõige sobilikuma.

Transrasvad on äärmiselt kahjulikud – väldi neid nagu katku!

Transrasvu ehk hüdrogeenitud taimerasvu saadakse, segades küllastamata rasvad suurel kuumusel vesinikauruga; nõnda meenutavad need küllastunud rasvhappeid. Need võikad keemiliselt töödeldud rasvad põhjustavad kehas igat sorti kahjustusi, alates kolesteroolitasemete segipaiskamisest ja rasvumisest, lõpetades südamehaiguste ja koguni Alzheimeri tõvega. Tõepoolest, transrasvu tasub vältida!

Köögiviljade söömine tugevdab sinu tervist

Need on täis vitamiine, mineraale, valku, antioksüdante ja kõike, mida oskad oma keha hea tervise jaoks ette vähegi kujutada. Ära lase ühelgi päeval mööduda ilma köögiviljadeta!

Toidulisandid ei asenda õiget toitu, vähemalt mitte lõpuni välja

Paljud inimesed on langenud selle lõksu, et arvavad, et toit on selles sisalduvate toitainete kogum ja need toitained saab kätte ka ainult preparaatidest. See ei ole siiski tõsi: pähklid ei ole lihtsalt oomega-3-e pungil kestad ning puuviljad ei ole vett ja fruktoosi täis paunad. Peale vitamiinide ja mineraalide leidub toidus ju ka tohutul hulgal olulisi lisatoitaineid (ingl k. trace nutrients: koobalt, vask, tsink jne). Toidulisandid võivad küll aidata (nt magneesiumi või D-vitamiini puuduse korral), aga mitte tervet toidulauda asendada.

Oomega-3 rasvhapped on üliolulised

Lühidalt kokku võttes: oomega-3 rasvhapped on äärmiselt vajalikud sinu keha korralikuks tööks. Nende defitsiiti seostatakse madalama IQ, depressiooni, mitmete vaimsete häirete, südamehaiguste ja teiste tõsiste haigustega. Ometi on paljudel inimestel nende ülioluliste rasvhapete puudus.

Dieedid ei toimi – vajalik on elustiili muutus

Dieedid võivad pakkuda lühiajalisi tulemusi, ent vanade harjumuste poole tagasi pöördudes naasevad ka lisakilod. Tervislik elustiil on ainus viis kindlustada normaalne kehakaal ja tugev immuunsüsteem.

D-vitamiini defitsiiti tasub vältida

Tegu on unikaalse vitamiiniga, mida oleme evolutsiooniliselt harjunud saama päikse kaudu, ent tänapäevase tubase eluviisi tõttu on paljudel selle defitsiit (samuti on mitmetes kohtades, näiteks Eestis, lihtsalt liiga vähe päikest). Et vältida diabeeti, vähkkasvajaid, luuhõrenemist jm D-vitamiini puudusest tingitud haigusi, tasub hoolega õues päikse käes liikuda või vajadusel võtta D-vitamiini toidulisandeid.

Kõige tervislikum on töötlemata toit

Töödeldud toit on tervise seisukohast vähemväärtuslikum. Töötlemisprotsesside käigus eemaldatakse toidust hulgaliselt olulisi aineid ja lisatakse hoopis kahjutekitajaid: suhkruid, transrasvu, rafineeritud nisujahu ja erinevaid kunstlikke E-aineid. Soovitus: võimalusel väldi tehasest tulnud töödeldud toitu! Tugeva tervise jaoks tasub ikkagi toituda võimalikult orgaaniliselt.