Ausalt öelda mõjuvad kenasti reas lauad peale üleskaevatud Viru tänaval turnimist turvaliselt. Seal on mõnusalt varjuline, ei mingit segavat päikest, sest too päev mõjus päike üsna pealetükkivalt. (Mis ei tähenda, et päikeset Rae väliosas ei näegi – kes soovib, võib istet võtta päris restorani ees, T kujulise välikohviku „ülemises kriipsus“.)Seltskonnaks olid mul ka 10- ja 4-aastased tüdrukutirtsud.

Nüüd toidust. Näiteks 20-eurose eelarvega suurt midagi Raekoja platsil ei tee. Selle eest saab täpselt ühe 0,5-liitrise õlle ja näiteks Caesari salati või 2 portsu küüslauguleibu.

Meie tellime salatile lisaks kamba peale koorese kastmega linguinid, grillitud kanafilee, basiiliku ja parmesaniga; kaks klaasi mahla ja kaks jäätist, arve tuli 40 euro kanti.

Üks jäätiseports oli maasikatega suvine eriroog ning teine veidi tavapärasem mangojäätis vahtrasiirupiga. Tõe huvides peab ütlema, et vahtrasiirupit me seal tuvastada ei suutnud. Samas midagi justkui jäätist maitsestas.

Pastaarmastajatest tüdrukute arvates „ei saanud seda sööki nimetada kooreseks“. Oli tõepoolest veidi kuiv, kuid maitselt hea ja kogus suur. Hoolitsev kelner punaste traksidega tõi pastaportsjonile lisaks lauda kolm tühja taldrikut, nii et saime kuhjast kolmekesi mugavalt söönuks.

Caesari salati suitsust lisandit (mis osutus menüüd uuesti lugedes grillitud kanafileeks) oli liiga palju, see varjutas kõik muu.
Jäätiseportsjonid rahuldasid oma suurusega väikeste klientide ootused täiesti. Küll peab ütlema, et maasikad oleksid võinud veel küpseda.

Seltskond oli rahulik ja rahvusvaheline, vabu laudu lõuna paiku leidus, teenindajad olid kärmed ja viisakad. Maitseelamust ei saanud, kuid olla oli mõnus. Siit kasvabki välja vastus esimeses lõigus esitatud küsimusele – Rae kohvik on stiilselt lihtne.

Teenindus: 8

Atmosfäär: 8

Toidu kvaliteet: 8

Hinna ja kvaliteedi suhe: 4

Paiga sobivus välikohvikuks: 10