Klassikalise diner-tüüpi söögikohana paikneb Sahvri nime kandev söögikoht ühe korraga nii absoluutselt õiges kui absoluutselt vales kohas. Õiges kohas selles mõttes, et tegemist ongi kiiret lõunat magistralide veerel pakkuva söögikoha kontseptsiooniga. Vales kohas selles mõttes, et nii hea toidu ja atmosfääriga paik peaks/võiks paikneda linnale lähemal, et ikka suuremad hulgad saaksid osa sellest armsalt veidra paiga õhkkonnast.

Sahver kandis pikalt nime Space Pub ning nägi välja justnimelt sellele nimele omaselt unikaalne: ulmelise neljakandilise ja madala peaaegu täielikult klaasist kesta vahelt paistis igal õhtul värvilisi tulesid ning kõlas kerget muusikat. Möönan, et liiklesin 10 aastat rahulikult sellest futuarhitektuuri musternäitest pooltuimalt mööda, mõeldes aga alati, et "kunagi peaks tulema vaatama, mis seal tehakse". Jõudsin aga külla alles siis, kui koht kannab juba mitmeid aastaid nime Sahver.



Kuna aga enamus inimesi kulgeb Pärnu maantee lõigul, kus lokaal paikneb, paarkümmend kilomeetrit lubatud sõidukiirusest üle, ei juhtu sageli paljud tegema parempööret söögikoha parklasse. Sellest on väga kahju, kuna selles hoones peidab ennast tõeline pärl - nii maitsete kui õhkonna, sisedekoori ja teeninduse poolest -, kuhu sööma minek on hubane ja kutsuv. Kui õues valitseb Tallinna äärelinn, autosalongide ja garaažidest ümber ehitatud tootmis- ja laohoonega, siis Sahvri toas valitseb 1930date stiilis vanaema majapidamine, kus riiulitel moosipurgid ja kompotimannergud, nende vahel ekspressiivne kunstinäitus ning õhus ringlemas aromaatne toidulõhn.

Sahvrile lisavad hubasust suured, maja täielikult ringina katvad maast-laeni aknad, kus lõunasöögipäeval paistis sisse meelt tõstev ja energiat andev päike. Aknast paistvad autovood on kui ilmekas märge pidevast progressist, mis ärgitab ka iseenaast tegudele. Sisedisain nagu mainitud sai, on Sahvris mõnusalt maalähedane ja rustikaalne, rahustav ja lapsepõlve meelde tuletav - seinaääred ja riiulid on täis maakogude tavalit kraami. Istumine toimub aga nagu heas diner'is ikka pehmete diivanitega boksides. Meelde tulevad kõik Hollywoodi filmid, kus mõni einelastseen sees.



Naeratav kelnerineiu võtab lauast kiirelt meie tellimuse ning lõunapakkumist küsides selgub, et selleks on sealihaploff koos salatiga. Olen korraga nii äraootava kui kergelt hirmul: põhjuseks fakt, et kuigi head ploffi pole tegelikult raske teha, on Tallinnast seda Kesk-Aasia mägirahvaste liha ja riisitoitu oma parimas vormis äärmiselt rasje leida. Tavaliselt on liha vähe, maitsed kesised, roog on kuiv ja riis liigselt jahuks hautatud.

Mind tabab aga üllatus, kui lauda asetatakse aurav taldrik mahlast ja ausapäraselt õliläikelist riisi-liharooga, mis lõhnab pipra ja paprika järele. Maitstes tulevad välja, aga roa tegelikud iseärasused - tegu on pannil õige tehnoloogiaga valminud roaga, riis on kergelt "hammustatav", liha aga mahlane ja läbihaudnund, maitsed on segunenud. Toorsalat oleks võinud visuaalse korrektsuse säilitamiseks tulla lauda eraldi kausis, kuid ka kapsa-peedi-punase sibula salat maitseb imeliselt ning sobib ploffiga.



Lõunamenüüs leiduski vaid üks roog, mis ei lasknud testida mõnda muud Sahvri köögi hõrgutist, kuid olles varem samas kohas käinud tean öelda, et ka põhimenüüst leitavad road on maitsvad. Menüü on ehk väikese einela kohta liialt pikk ja keeruline, isegi liiga klassikaline. Õhtute veetmiseks paikneb Sahver ehk liialt obskuurses paigas, kuid lõunate ning pealelõunaste tundide kulutamiseks sobib see lokaal äärmiselt mõnusalt - palju valgust, avar tuum, hea teenindus - soodne koht väikeseks pausiks või tööpäeva jõtkuks läpaka seltsis.

Resümeerivalt võtaksin ma Sahvri kokku ühe maailmakuulsa toiduatlase mõttega - Sahver on koht, kuhu tasub võtta sõit ette ka kaugemalt kui läbipiirkondade töökohtadest. Sobib sõita kesklinnast, Viimsi ehk aga jääb juba kaugeks. Head maitsed, üllatavalt soe atmosfäär ning meeldiv vastuvõtt.



* * *

Lõunasöögi hind: 4,20 eurot.

Atmosfäär 9/10
Lõunasöögi maitse 8/10
Lõunasöögi välimus 8/10
Teenindus 9/10
Hinna/Kvaliteedi suhe 8/10

Kokku punkte 43 (võimalikust 50)

Vaata teiste lõunasöögikohtade arvamusi:

  1. Umami 50 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  2. Talu&Deli 44 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  3. Cafe Lyon 43 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  4. Reval Cafe 42 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  5. Rucola 40 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  6. Kolm Sibulat 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  7. Mimosa 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  8. Tommi Grill 36 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  9. Raudtee kohvik-bistroo 36 punkti. Lähemalt loe SIIT!
  10. Vapiano 32 punkti. Lähemalt loe SIIT!
  11. Platz 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  12. St. Patrick's 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  13. Söökla 30 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  14. Telliskivi Nr. 15 26 punkti. Loe lähemalt SIIT!
  15. Daily 22 punkti. Loe lähemalt SIIT!