Koostisained

 Rohumaaveise maksapasteet
500 gRohumaaveise noorlooma maksa
1 tkMuna
2 tkMuna kollast
250 gVõid (82%)
120 mlRõõska koort
 Meresoola
 Valget pipart
 Näputäis muskaatpähklit
1 tkSibul
2 tkKüüslauguküünt
120 mlMadeirat
2 slBrändit
1 tlVärsket tüümiani
Pasteedi valmistamisel kasuta kindlasti rohumaaveise maksa. Piimalehma maks on oluliselt kiulisem ja elanud 4-5 aastat teistsugust elu kui rohumaal õnnelikult elanud lihaveis.

Rohumaal kasvanud veise maks on magus ja enne pasteedi valmistamist tasub ka mõni tükk maksa toorena ära süüa, see on ainuke kindel viis raua omastamiseks, vahendab Liivimaa Lihaveis.

Valmistamine

  • Soojenda ahi 120 kraadini.
  • Sega pannile kokku tükeldatud sibul, küüslauk, tüümian ja alkohol. Keeda keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud, lase pannil jahtuda ning pane tulemus mikserisse. 
  • Mikserda paar minutit ning lisa tükeldatud maks, seejärel muna ja munakollane ja sulatatud või. 
  • Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lõpuks lisa koor. Mikserda kuni segu on ühtlustunud.
  • Tõsta segu väikestesse ahjuvormidesse. Väikesed vormid aga lao omakorda suuremasse ahjuvormi ning täida see veega, nii et väikesed vormid oleksid umbes poole vormi ulatuses vees. 
  • Küpseta ahjus 40-50 minutit, seejärel lülita ahi välja ja tee uks lahti, lase vähemalt pool tundi kuni tund aega jahtuda ja tõsta vormid vähemalt 6 h külmkappi.
  • Õhtupoolikul kulub valmistamisele pool tundi + ahjus oleku- ja jahtumisaeg ning hommikul on hommikusöögiks leivapeale panekuks suurepärane hõrgutis. 
  • Maitseelamusi!
Oma Maitse