Ürdipestopasta
Koostisosad:
RETSEPT
- 400 g Spagetid
- 1 kimp Lehtpeet või värske spinat
- 50 g Parmesan
- Sool
ÜRDIPESTO
- Rukola
- Basiilik
- Petersell
- Põldkännak
- 1 kl Oliiviõli
- Külm vesi
- Sool
- 3 tk Küüslauguküüs
1. Ürdipesto kohta on päris keeruline täpselt grammi kaupa öelda, kui palju midagi läheb. Rukolat ja põldkännakut võiks olla ehk 50 g, peterselli ja basiilikut pisut vähem. Minu pesto muutub vastavalt hooajale: kevadel on selles naati ja nõgest, suvel basiilikut ja rukolat. Teen tiiru aias, kraban söödavat rohelist kaasa ja viskan koos küüslaugu ja oliiviõliga blenderisse. Valan juurde natuke vett, et oleks kergem blenderdada ja et pesto tekstuur tuleks ühtlane. Maitseks pisut soola.
2. Aja vesi keema, lisa sool ja spagetid. Kui spagetid on ilusti veega kaetud ja vesi on jälle keema tõusnud, lisa tükeldatud lehtpeedilehed ja osa vartest ka. Keeda spagette koos lehtpeediga vastavalt pakendil toodud keemisõpetusele. Üldiselt on italiano’del kuldne reegel: perfektse al dente pasta jaoks keeda seda alati 1 minut vähem, kui on pakendil kirjas.
3. Nõruta spagetid, jättes natuke keeduvett alles. Vala spagetid kaussi, lisa 4–5 sl ürdipestot ja suts pastakeeduvedelikku ning riivi hulka 50 g parmesani. Sega korralikult läbi ja serveeri kohe koos riivitud parmesaniga.