Turshiya ehk erinevad köögiviljad soolvees
Turshiya nime all peetakse Balkanil ja Lähis-Idas silmas palju erinevaid kääritamis- ja marineerimismeetodeid, kuid kõik neist ei tugine loomulikule käärimisele. Kõige tervislikum viis turshiya’t valmistada on n-ö uputada suured köögiviljatükid soolvette (milles on 4–5% soola) ning lasta headel bakteritel ja pärmseentel köögiviljaensüümide kallal oma töö teha.
Koostisosad:
Turshiya (erinevad köögiviljad soolvees)
- Väike lillkapsas
- 8 tk Väikest porgandit
- 4 tk Väikest sibulat
- 4 tk Rohelist Babura või muud paprikat
- 2 tk Kurki
- 3 l Vett
- 120 g Meresoola
- Köögiviljapress
- Savinõu või ämber
Turshiya säilib kaua aega, aga kuna sellisel viisil kääritatud köögiviljad on nii maitsvad ja neid võib iga roa kõrvale süüa, ei seisa need mul külmikus kuigi kaua! Planeeri ette ja käärita ühe laari söömise ajal järgmist. Selleks et kääritatud toitudest tõeliselt kasu saada, on kõige parem hoida väikest kogust enne serveerimist 2–3 tundi toatemperatuuril, sest külmikus on head bakterid unne suikunud.