Üle maailma levis ptitim New York´is elava iisraeli koka ja kokaraamatute autori Mika Sharoni vahendusel. Ühel korral kutsus Mika enda juurde lõunale Ameerika ühe tuntud koka Don Pintabona. Kui külaline oli ptitimi esmakordselt maitsnud panigi ta toiduainele nimeks Iisraeli kuskuss.

Olgugi, et tavakuskussi graanulid näevad välja kui purustatud teravili, on kuskuss tegelikult väike mannajahust tehtud ümmargune pasta. Erinevalt teistest pastadest valmistatakse kuskussi mannajahust, mida hõõrutakse märgade käte vahel nisujahus, kuni tekib puru, mis seejärel kuivatatakse ja aurutatakse. Iisraeli kuskussi kuulikesed vormitakse nisu- ja mannajahust ning siis need röstitakse. Niisugune tootmisprotsess annab sellele kuskussile pähklise maitse.

Tavaline kuskuss on traditsiooniliselt kuivatatud, Iisraeli kuskuss aga röstitud. Kui kuskussi aurutatakse siis Iisraeli kuskussi keedetakse nagu pastat. Kui kuskuss on iidne toiduaine, siis Iisraeli kuskus on suhteliselt uus leiutis.

Valmistamine
  • Kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul ja porgand ning kuumuta keskmisel tulel umbes 10 min (kuni kõik koostisosad on pehmed). 
  • Lisa tomatid, pool küüslaugust, puljong, kuskuss, münt, vürtsköömen, koriander, Cayenne'i pipar, soola ja pipart maitse järgi.
  • Aja supp keema, lisa järelejäänud hakitud küüslauk, alanda kuumust ja keeda vahetevahel segades madalal tulel 7-10 min või kuni kuskuss on valmis.