Tagurpidi kartulipirukas
Köögiklassikat tarte Tatin’i võib teha ka meie rahvusmugulast kartulist. Selles pirukas saab kartul kergelt magusa-karamellise kooriku, millele annavad oma lihvi ka ahjus üpsetatud tomatid ja soolakas Pecorino juust.
Koostisosad:
RETSEPT
- 300 g Lehttainas
- 250 g Kirsstomatid
- Oliiviõli
- Sool
- Must pipar
- 500 g Väikesed koorega kartulid
- 2 tk Sibul
- 2 spl Suhkur
- 20 g Või
- Värske pune
- Värske tüümian
- 150 g Pecorino juust
1. Esmalt valmista ahjutomatid. Kuumuta ahi 120 kraadini. Poolita tomatid ja aseta, nahaga pool all, küpsetusplaadile. Piserda peale oliiviõli, soola ja pipart ning küpseta 1 tund.
2. Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna, jahuta ja koori. Lõika 2 cm paksusteks tükkideks.
3. Hauta hakitud sibul õlis kergelt pruuniks, selleks kulub u 10 minutit. Kuumuta pannil suhkur ja või kergelt kuldse karamelli tekkimiseni.
4. Vala karamell küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale. Puista sinna sisse ka hakitud punet ja tüümiani. Laota peale kartuliviilud. Aseta kartulite vahele sibulatükke ja tomateid. Kõige peale puista riivitud juust.
5. Lõika tainast 3–4 cm suurem tainaratas, kui on koogivorm. Laota tainas kartulitele ning suru ääred kergelt vormi külgedele. Küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit, siis alanda kuumust 170–180-kraadini ning küpseta veel 15 minutit.
6. Kummuta pirukas taldrikule üsna kohe pärast ahjust võtmist, et karamell ei jõuaks taheneda. Maitseb ühtmoodi hästi nii soojalt kui ka jahtunult.