“Sellepärast ongi praegu viimane hetk peenralt või turult erinevaid kodumaiseid salatilehti otsida ning rabarbergi võib veel kenasti saaki anda,” soovitab Metsallik end vanade eestlaste kombel tervisest pakatava salatiga kostitada.

Valmistamine
  • Rabarberikaste: Koori rabarber ja haki see võimalikult peeneks. 
  • Võta üks tavaline pooleliitrine keeratava kaanega purk ja pane hakitud rabarber sinna seisma. 
  • Lisa pool teelusikatäit soola ja samapalju suhkrut. Jäta 20 minutiks lauale seisma. 
  • Hakitud rabarberit peaks purgi põhjas olema umbes üks sentimeeter. 
  • Samal ajal kui sool purgis rabarberit töötleb ja sellest vett välja ajab, haki mugulsibul ja petersellilehed. 
  • Lisa need purki ja pigista peale poole sidruni mahl.
  • Mõõda klaaspurki kaks korda nii palju oliivõli, kui seal on rabarberi- ja maitseainesegu. 
  • Lisa värskelt jahvatatud musta pipart, keera purgile klaas peale ja raputa tugevalt. 
  • Lisa vajadusel veel sidrunit, soola, pipart või suhkrut. Tulemusena on sul purgitäis maitsvat salatikastet, mida on hea külmikus purgiga säilitada ning värskelt salatile kallata. 
  • Rabarberi asemel võid kasutada ka muid happelisi vilju nagu astelpajud või pohlad.
  • Salat: Varu peenralt, turult või poest kodumaiseid või võimalikult värskeid salatilehti. 
  • Rebi lehed näppude vahel suupärasteks tükkideks ja pane suurde kaussi. 
  • Lisa soovi korral erinevaid ürte, kurki, tomatit jne. 
  • Vahelduseks itaaliapärasele parmesanile annab salatile mõnusa tummise ja suitsuse meki kodumaine lepasuitsujuust.
  • Valmista rabarberikaste ja sega salatilehed õrnalt kastmega kokku.
  • Serveeri salat koos kodumaisest piimast valmistatud ja naturaalset lepasuitsu saanud juustu laastude ja röstitud seedermänniseemnetega.
  • NIPP: Kõigi salatikastmete klassikaline retsept on üks osa hapet (sidrun, laim, äädikas, marjad) ja maitseaineid (ürdid, sibul, küüslauk) ning kaks osa oliivõli. Kõige lihtsam on koguseid silma järgi mõõta klaaspurgis.