Koostisained

  • 4 portsjonit
4 XL-suurusega väga värsket kanamuna
100 gsuitsupeekonit või sinki
 praadimiseks õli või võid
2 röstkuklit (või 4 viilu röstsaia)
 Hollandi kaste
2 munakollast
2-3 slsidrunimahla
0,5 tlsoola
200 gvõid
 jahvatatud tšillit või paprikat
 serveerimiseks ürtidega salativalik
Lehman Benedict, eelmise sajandi algupoolel rantjee-elu elanud USA rikkur, oli nõudnud oma lemmiksöögikohast raske nädalalõpu järgsetel hommikutel sööki, mis viib meid kahe klassikalise kokandustehnoloogiani. Nimelt valmistatakse seda hommikueinet siiani pošeeritud munade ja Hollandi kastmega. Traditsiooniline Eggs Benedict koosneb krõbedaks praetud pinnaga kuklist või röstsaiast, muredast peekonist või mahlasest singiviilust, kooreta keedetud poolvedelast munast ning vürtsikashapust kuumast võikastmest. Kergust saab roog lisandiks serveeritavast salativalikust või grillitud tomatitest ja paprikatest.

Valmistamine

MUNADE KEETMINE
  1. Eelista keetmiseks kõrge äärega panni. Pane valmis ka sooja veega sügav taldrik, vahukulp ja tassid.
  2. Eemalda muna koorest tassi nii ettevaatlikult, et sa munakollast ei vigastaks. 
  3. Kui vesi õrnalt väreledes keeb, vala sinna ettevaatlikult muna. Keeda mõõdukas kuumuses, kuni munavalge on täielikult ja munakollane õige pisut hüübinud. 
  4. Tõsta munad sooja vette ootele.

KASTME VALMISTAMINE
  1. Enne kastme valmistamist vajad sulatatud ja selitatud võid. Selleks kuumuta võid madalal kuumusel, et piimavalk saaks rahulikult poti põhjale koguneda.
  2. Vala selge sulavõi selle pealt ettevaatlikult teise nõusse, näiteks kannu, ootele.
  3. Kaste ise valmistatakse veevannimeetodil ehk teisisõnu asetatakse kuumust kannatav kauss keeva veega poti kohale. Sega selles kausis munarebude hulka sidrunimahl ja sool ning kuumuta segades, kuni vaht kergelt tiheneb. Seejärel eemalda kauss tulelt ning vahustamist jätkates lisa peene nirena sulavõi. Tulemus peab olema parajalt kohev. Täienda maitset vajadusel soola, tšilli või sidrunimahlaga. Selle roa jaoks võib kaste olla intensiivsemalt maitsestatud, kuna munad on neutraalse mekiga. 
  4. Prae peekoniviilud pannil krõbedaks ning hoia kuni serveerimiseni soojas. 
  5. Lisa vajadusel pannile võid või õli ning pruunista selles kuklite lõikepind. Tõsta kuklid eelsoojendatud serveerimistaldrikutele. Aseta peale peekoniviil, veest hoolega nõrutatud muna ning soe kaste. Maitsesta täiendavalt tšilli või maitseürtidega. Serveeri kohe.
Oma Maitse