Toiduajaloo lemmiku Brillat-Savarini sulg jooksis väga libedalt, kui ta oma kirjatöödes trühvlite lembetausta selgitas. Alljärgnev retsept jagab kahte ideed: kui sul on au omada hinnalist Piemonte päritolu trühvlit või tühvliõli, siis kasuta seda vääriliselt üksnes risoto viimistlemiseks. Sel puhul pole seenepõhi ilmtingimata vajalik. Kui valmistatav roog on aga mõeldud seenesõbrale, siis toeta saadavat naudingut selleriga — toiduainega, millele Vana- Kreeka aegadest peale on omistatud mehelikkuse tõstmise omadust.

50 g (kuivatatud) seeni
1 l aedviljapuljongit
oliiviõli
280 g Portobello-seeni
2 sellerivart
2 sibulat
tüümiani
soola
musta pipart
50 g võid
300 g risotoriisi
1,5 dl kuiva valget veini
30 g Parmesani või muud kõva juustu
riivitud sidrunikoort

SERVEERIMISEKS:
trühvliõli
oliiviõli

1. Leota kuivatatud seeni vähemalt 1 tund. Kui seened on pehmenenud, pigista neist liigne vedelik ning vala maitsekas vesi puljongi hulka. Seened haki peeneks.
2. Tükelda ka värsked seened, sellerivars ja üks sibul õhukesteks viiludeks. Kuumuta esmalt õlis sibulaviilud kergelt pruunikaks, lisa siis seened ning maitse järgi tüümiani ja soola-pipart. Prae mõni minut, lisa siis seller ja pisut seenevett ning hauta, kuni seller on soovitud pehmusega. Jäta sooja ootele.
3. Haki järelejäänud sibul väikesteks kuubikuteks — klassikaliselt tegutsedes sama suureks, kui on riisiterad. Sulata kõrgema äärega pannil või ning kuumuta selles sibul pehmenemiseni. Lisa siis riis ja sega hästi läbi. Tõsta kuumust ning vala hulka nii palju veini, et see riisi vaevu kataks. Sega ja lase vedelikul aurustuda.
4. Alusta nüüd kulbitäishaaval seenemaitselise puljongi lisamist, ise riisi pidevalt segades. Roog peab mõõdukalt keema ega tohi potipõhja kinnituda. Risoto on valmis, kui riis on paisunud ja pinnalt pehme, kuid sisult veel parajalt krõmps. Arvesta, et riis imab ooteajal vedelikku, mistõttu peab segu olema üsna vedel.
5. Täiusta maitset riivitud sidrunikoore, oliiviõli ning riivitud parmesaniga. Sega seened risoto hulka või serveeri eelkuumutatud taldrikutelt eraldi kihtidena.

Tuhande ühe öö muinasjuttude mailt pärinevad retseptid lummavad hubaste aroomidega. Minu arvates on parimad lambaliha valmistamise ideed just sealkandis sündinud. Kesk-Aasia erootikavili granaatõun on aga sealsete pulmatraditsioonide lahutamatu vili ning leiab rohket rakendust nii kergetes salatites kui ka liha tõhusalt pehmendavates marinaadides, soolastes ja magusates roogades.

0,5 granaatõuna
3 küüslauguküünt
mündilehti
1 tl soola
1 sl pruuni suhkrut
musta pipart
sidrunikoort ja -mahla
0,5 dl õli
600 g lambaliha (kondita kints)
1 tl harissat

BULGUR
2,5 dl bulgurit
õli
5 dl kuuma vett
riivitud sidrunikoort
2 küüslauguküünt
soola
1 dl puhastatud pistaatsipähkleid
0,5 granaatõuna

1. Eralda suurest granaatõunast seemned ning jaga kogus pooleks. Lõika lihast portsjontükid.
2. Purusta uhmris üks osa seemnetest koos hakitud küüslauguga pudedaks. Lisa peeneks hakitud münt, sool-suhkur ja pipar ning lisamaitseks pisut riivitud sidrunikoort ja -mahla. Sega hulka õli ning jäta lihatükid sellesse vähemalt 2 tunniks toatemperatuuril maitsestuma.
3. Enne serveerimist maitsesta bulgurit potis vähese õli, sidrunikoore ja soolaga. Vala peale kuum vesi ning hauta mõõdukas kuumuses, kuni vedelik on bulgurisse imendunud. Seejärel lisa pähklid ja ülejäänud granaatõunaseemned ning hoia kooslust kuni serveerimiseni soojas.
4. Prae marinaadist välja võetud lihalõigud osade kaupa kuumal pannil soovitud küpsuseni — väldi ülepraadimist, sest siis muutub liha tuimaks. Hoia fooliumi all soojas. Seejärel vala pannile marinaad ning kuumuta mõni minut, maitsesta harissaga. Serveeri kuumi lihalõike kastmega ülevalatult bulguri kõrvale. Soovi korral puista peale hakitud münti või koriandrit.

Taldrikul saavad kokku otsekui kaks päriselus tasakaalu tagavat aspekti — nii nagu paarisuhteski: magus ja soolane ning tuline ja külm. Kerge, parajalt hõõgava tulisusega salat. Retsept, mis sind püüdlustes hätta ei jäta, eeldusel et valid parima kvaliteediga liha.

400 g (liha)veisefileed
3 spl sojakastet
2 küüslauguküünt
2 spl laimimahla
koriandrit
värsket basiilikut
petersellilehti
õli
soovi korral kurki

KASTE
2 (jalopeno) tšillikauna
sojakastet või
3 spl teriyaki kastet
3 spl laimimahla
2 spl demerara suhkrut
mõned laimikoore ribad

1. Eemalda lihalt suuremad kelmed. Kui tegemist on väga kopsaka lihalõiguga, lõika sellest ristikiudu 5 cm paksused lõigud.
2. Ühenda kausis soja, purustatud küüslauk ja laimimahl, lisa liha või lihalõigud ning lase vähemalt 1 tund maitsestuda.
3. Nõruta lihatükk leemest ning grilli või pruunista kuumal pannil igalt küljelt 1–2 minutit (sisu võiks jääda toores). Mähi seejärel fooliumisse ning lase 10–15 minutit järelküpseda.
4. Haki tšilli peeneks. Sega kausis suhkru hulka laimimahl ja pisut laimikoort, seejärel sojakaste ja hakitud tšilli.
5. Ühenda rebitud salatilehed ja maitseürdid ning sega vähese õliga. Soovi korral lisa tükeldatud kurk.
6. Lõika valmis lihalõigud õhukeselt ning aseta salatile, vala peale kaste.

Seksika kõlaga klassikalise Prantsuse desserdi pehme ja meelas tekstuur võib kohale tuua ka söögiajale oodatud meelelise lõpu. Vanill ja tšilli ning kergelt joovastav alkohol on siinkohal sinu soovide alkeemia tõhusad koostisosad.

200 g tumedat šokolaadi
50 g võid
3 suurt muna
4 tl suhkrut
2 sl tsitruslikööri
1,5 tl vanilliekstrakti või 1 sl vanillsuhkrut
pisut tšillit

Sulata või, lisa tükeldatud šokolaad ning sega nõrgal kuumusel kuni selle sulamiseni. Eemalda tulelt ja lisa maitseained ja liköör. Sega hulka munakollased. Vahusta munavalged kohevaks ning lisa vahustamist jätkates suhkur. Ühenda ained ettevaatlikult ja vala siis serveerimisvormidesse, hoia kuni serveerimiseni vähemalt 1 tund külmas.