Koostisained

  • 30 min
  • 4 portsjonit
 Itaalia pizza
600 mlSooja vett
1 kgJahu
25 gPärm
2 slSuhkur
1,5 slSool
Tahate teada kuidas valmistada päris “õiget” Itaalia pitsat? Parim moodus selleks on arvatavasti leida Rooma nooblimast pitsaköögist endale õpetaja. Aga kui teil puudub võimalus külastada lähiajal Roomat, siis alternatiivina on pakkuda retsept otse Itaaliast!

Kõige tähtsam osa pitsa valmistamise juures on selle tainas. Tainas annab pitsale õige tekstuuri, hoiab koos erinevaid maitseid ning õigesti valmistatuna võib tekkida tunne, et olete tõesti jaheda Eesti asemel Itaalias.

*Itaalias on 00- tähisega jahu kõige kvaliteetsem jahuliik. Kui seda pole käepärast võib ka tavalist jahu kasutada.

Valmistamine

  • Puista pärm keskmise suurusega kaussi sooja veega. ( mitte liiga kuum ega liiga külm). Segage kuni pärm lahustub.
  • Asetage kogu jahu lauale vulkaani kujuliselt.
  • Valage pärmi ja sooja vee segu koos teiste koostisosadega ümber vulkaani kraatri.
  • Sõtkuge kõike kos 10 kuni 15 minutit kuni tainas on sile ja elastne, samal ajal tagades et tööpind oleks jahune.
  • Määrige kaussi oliivi õliga ja pange tainas kaussi. Keerake tainast nii palju et taigna ülaosa oleks kergelt õlitatud.
  • Katke kauss ja pange tainas kõrvale 4-5 tunniks seisma.
  • Neile, kes soovivad väga autentset pizzat võivad teha pizza-taina peale risti- see on vana Itaalia traditsioon, mida tehakse, et õnnistada toitu.
  • Eelkuumutage ahju 200 kraadini.
  • Võtke tainas kausist välja ja visake uuesti jahu sisse. Pressige tainast niikaua kuni seal pole enam õhumulle. ( Nüüd võib olla õige aega kasutada oma lapse abi taigna sõtkumisel).
  • Jagage tainas kaheks ning laske paar minutit puhata.
  • Rullige tainas nüüd 25 cm läbimõõduga discideks. Nüüd saate otsustada kas teha paksu ( pizza alta) või õhukese (pizza bassa) põhjaga pizza.
  • Pange pizza tainas õlitatud küpsetuspaberi peale.
  • Lisa tomatikaste, kui soovite pizza Rossa ( punane pizza). Paljud pizzad Itaalias on tegelikult pizza Bianca, ilma tomatikastme ta. Pintselda served oliiviõliga.
  • Küpsetage igat pizzat umbes 10 minutit, lisage mozzarella ( viilutatud või tükkidena) ja kõike muud mida soovite lisada. Omal vabal valikul.
  • Las pizzad kõpsevad kuniks koorik on pruunistunud ja juust sulanud. Kindluse mõttes vaadake üle ka pizza põhi, et ka see oleks pruunistunud.
  • Võtke pizza ahjust välja ning kaunistage basiilikuga.
  • NAUTIGE!
Oma Maitse