Koostisained

5 klodrajahu
4-5 klhapupiima
1-2 klriivitud porgandit
1 tlsöögisoodat
50 gvõid
1 tlsuhkrut
 rasva
 soola
Karask on paljude rahvaste rahvustoit, seal hulgas ka eestlaste oma. Põhja-eesti keskmurdes on seda kutsutud ka kohmakaks. Karaskit peetakse kiirleivaks, tehakse seda valdavalt keefiri, hapu- või kohupiima baasil ja odra- või jämedama jahvatusega nisujahust. Karaskil on mitmeid retsepte — siinne on väikse lisandiga, porgandiga, mis lisab oma meki ja mahlasuse. Pole täpselt teada, kust sõna "karask" meile tulnud on. Arvatakse kaht võimalust, et sõna on rännanud meie keelde läti keelest — karaša on sealseis murretes sepik. Ja teistpidi (see tundub vist eestlastele rohkem sobivat) arvatakse, et hoopis läti keel on selle meilt saanud. Mine võta kinni!

Valmistamine

  1. Hapupiimale lisada sool, suhkur, sulavõi, porgand ja pidevalt segades odrajahu söögisoodaga. 
  2. Rasvaga määritud pannile tõsta 2 cm paksune kiht tainast, küpsetada 25 min.
  3. Süüa tükkideks lõigatult mee ja piimaga.
Oma Maitse