Kui astuda samm tagasi talviseks heaoluks mõeldud hoidiste tegemisest ning mõelda äärmiselt lühiajaliselt, siis kurk hapneb kiirelt ning väikese alkeemilise protsessiga areneb täiesti uueks maitseid ja elamusi pakkuvaks toiduseks. 3-päeva hapendatud kurgid sobivad imeliselt iga soolas toidu juure - võileivale, kastmesse, praelisandiks - ja loomulikult paljalt hammutamiseks.

Kiirhapendamine pole mingi raketiteadus ning sarnaselt kurkidega annab kolme-nelja päevaga anda täiesti uue maitsetasandi paljudele juurviljadele, samuti puuviljadele. Lisaks kurkidele tasuks sama marinaadiga veel panna purki kiirvalmima näiteks väikesed, erivärvilised tomatid, peedid või porgandid. Samuti saab hapendada õunu, kirsse, pirne või aprikoose - erinevus on vaid selles, et soola asemel paneme marinaadi suhkurt.

Nii siis ... valmistame ise kiired praekõrvased juurikad.

Valmistamine
  • Pese kurgid ja nõruta. Korja välja kahjustada saanud või kergelt närtsinud kurgid - need ei muutu hapendades krõmpsusk vaid nätskeks.
  • Lõika peterselli- ja tillivarred viie sentimeetri pikkusteks juppieks, viiluta mädarõigas ja küüslauk. Võta mustsõstravartelt ära lehed.
  • Nüüd on kõik lihtne: pane suurde purki, ämbrisse/anumasse kihiti varred ja lehed, küüslauk ja mädarõigas ning loomulilkult kurgid. Anum pane kurke täis.
  • Suures potis sega kokku meresool ja vesi. Alusta kuumas vees soola lahuatamist (soojas vees lahustub sool paremini) ning lisa pidevalt juurde külma vett, kuni lõpptulemuseks on toasoe soolaleem. Maitstes peaks olema soola tugevalt tunda, kuid maitse peab olema leemel talutav ja hea.
  • Kalla soolalahus kurkidele nii, et kõik kurgid on kaetud. Pane kurkidele ka raskus, et kogu hapendatav kraam oleks vedeliku all.
  • Oota 3 päeva ning naudi! Iga järgnev päev hapendab kurke edasi ning annab uusi nüansse.